Home / Индивидуални спортови / Боречки спортови

Боречки спортови

Борењето – идеален спорт за деца и млади

И покрај предрасудите кои го придружуваат, борење е според кои според мислењето на експертите е идеален спорт за деца. Точно е дека тој не е популарна како фудбалот, ракометот, кошарката или тенисот, но тоа е еден основно-базичен спорт кој вклучува ...

Read More »

Рекреирајте со Фит боксот

Сакате да рекреирате, да ја зголемите вашата физичка подготвеност тогаш можете  да ја совладате  техниката на една форма на  рекреативен бокс и за кратко време да стекнете одлична кондиција и да ја исфрлите од себе негативната енергија, а тоа е ...

Read More »

Каде оди македонското борење

Во која насока оди борењето како спорт и кои чекори да се превземат за тој да се издигне скалило погоре? Ова беа фокус точките на годишното собрание на фередацијата, кое се одржа во Велес. Спортските работници се едногласни дека борењето ...

Read More »

Тае Бо

Тае Бо е аеробична техника која стана популарна во деведесеттите. Развиена е од таеквондистот Били Бленкс и е една од првите кардио-бокс програми која ужива комерцијален успех. Оваа програма ги користи техниките на боречките вештини на брзо темпо и е ...

Read More »

Техники во џудото

Сакајки барем малку да ги запознаам учениците  од основно и средно образование со џудото, ги нудам и презентирам некои основни елементи од техниката на овој спорт, а тоа се основните правци на нерамнотежа, гард и основните техники на пагање. Во ...

Read More »

Боксот, најтежок спорт !

Спортистите тешко дека би се сложиле кој спорт е најтежок и најнапорен на светот, секој по правило би го ставил својот на врвот, но затоа тука се научниците кои што на првото место го поставија боксот. Имено, американската телевизиска мрежа ...

Read More »

Џудо

Историски гледано џудото како и другите боречки вештини на  далечниот исток (карате, аикидо) настанало од бројните школи на џиу – џицу кои во Јапонија се пренесени од Кина. Настанокот на џудото секако е врзан за името на Џигоро Кано кој ...

Read More »

Правила за Кумите и Кати

За подобро да се запознаете со правилата на Светската карате федерациjа (Worl Karate Federation) , односно правилата за Кумите и Кати, во продолжение ви ги претставувам во целост. Тука  ке се запознаете со: организација на натпревари, траењето на борбите, бодувањето, ...

Read More »

Техники во каратето

Во продолжение ке следат техниките на каратето   Техника на рацеChuko zuki – удар со шаката  кон напред (се изведува во став heiko dachi или kiba dachi)Gyaku zuki – удар со шаката во тело или глава, со рака која е ...

Read More »

Симболиката на појасите во каратето

Симболичкото значење на појасите во каратето е следно : БЕЛ ПОЈАС – симбол на невисност на носителот кои сеуште не ги познава духовните аспекти  и не ги познава борбените техники. ЖОЛТ ПОЈАС – жолто, симболичка боја на Сонцето, светлост и ...

Read More »