Останато

Mасовниот спорт како начин на социјализација

Масовниот спорт како по правило е спротивно на професионалниот и врвниот спорт. Тој е сепак на другата страна и е ист феномен, со исти односи и процеси. Оваа теорија може да се објасни на следниов начин. Анализирајќи го проблемот на ...

Read More »

Безбедно санкање

Со првите снежни покривки кои обвија делови од Македонија, во ред е веќе да замислиме како и ние се валкаме во снегот и уживаме во невината белина која тој ја нуди. Некои од нас имаа можност да отидат на повисоките ...

Read More »

Шаховска игра

Не постојат сигурни податоци за времето на настанување. Најверојатно играта се појавила пред повеке од 2000 години. При археолошките ископувања во Узбекистан биле најдени две фигури изработени од слонова коска, идентификувани како шаховски фигури, а датирани во времето на владеење ...

Read More »

Влијанието на планинарењето врз нашето здравје

Планинарењето и движењето во природа е здрава придобивка која делува благодетно на нашето тело и мисла. Планинарењето придонесува за здраво слабеење и витка линија, подобрена кардиоваскуларна слика. Дебелината е глобален проблем во сите земји. Со зголемена тежина доаѓаат разни болести ...

Read More »

Тешкиот и голем ултра-маратон Баркли

Маратонот  Баркли (Barkley) е долг 160 километри, а се смета за еден од најтешките  ултра-маратони во светот. Од првата трка која се одржала во 1986 година до денес, околу 1.100 учесници се обиделе  да го завршат. Но за 30 години,   ...

Read More »

Сквош – динамична и забавна игра со каучуково топче

Во светот сквош играта е препознатлива како една од најздравите и најомилените  спортови. Не е ни чудно, кога само 30 минути на теренот претставува фантастичен тренинг  за кардиоваскуларниот систем. Константното трчање на теренот ја изградува мускулната сила и  ја зголемува ...

Read More »

Како се рачунаат поените во тенисот

Поените во тенисот не се рачунаат на обичен начин: 1, 2, 3, туку 15, 30 и 40. Но дали знаете зошто? Некогаш како семафор се користел  часовник. Секогаш кога тенисерот ќе освои поен, стрелката на чаовникот се поместувала за една ...

Read More »

Што се случува со тениското топче при сервисот !!!

Дали некогаш сте се запрашале што се случува при директниот контакт на топчето и рекетот при тенис сервисот. Еве го одговорот. Направена е кратка  и успорена снимка како изгледа моментот кога рекотот го удира тенис топчето и тоа при сервирање ...

Read More »

Планинарењето како рекреативна активност

Имате многу опции што можете да ги одберете – практикување некој спорт, посетување теретана, како и Планинарење (излетничкото, рекреативно планинарање) како  опција нуди многу придобивки. Рекреативното планинарење е одлична вежба чиј ефект меѓу другото се согледува и во следново: 1. ...

Read More »

Позитивните придобивки од возењето велосипед

Возењето велосипед е здрава физичка активност која не бара голем напор, па затоа во неа можат да уживаат луѓе од сите возрасти, од мали деца до повозрасни луѓе. Тоа претставува една од најдобрите активности за подобрување на општото здравје и ...

Read More »