Home / Колективни спортови / Футсал/Фудбал

Футсал/Фудбал

23 и повеќе правила за уличен фудбал

Поагајки од фактот дека денешните деца и млади воопшто не се дружат и не играат со своите врсници во деловите од своите маала, улици или делови од градот, преку оваа статија сакав само да го преставам играњето на  фудбал многу ...

Read More »

Тестови за кондициска подготовка во фудбалот

За да ја процениме физичката подготовка на играчите во фудбалската игра  треба ги реализираме следните специфични тестови кои ги проценуваат моторичките способности на фудбалерите во тимот, а тоа се: –    Hoff тест: Проценка на VO2max стимулирајќи специфични структури на движења ...

Read More »

“Бабл – фудбал“ – повеќе од забава

“Бабл-фудбалот“ навистина е вид на фудбалска игра, но сепак  не е онаа класична фудбалска игра. Ова е вид на кинезиолошко-рекреативна активност каде што  натпреварувачите трчаат во специален балон т.н “гумен меур“. Замислете се самите кога би го навлекле на себе ...

Read More »

Формација 4-4-2

Формациите во фудбалот се метод за поставување на играчите на теренот со цел да му се овозможи на тимот да игра во согласност со претходно договорени тактики. Може да се употребат различни формации во зависност од тоа дали тимот сака ...

Read More »

Едукативен состанок за тренери во Велес

Селекторот на А репрезентацијата на Македонија, Бошко Ѓуровски заедно со координаторот на младинските селекции, Зоран Стратев и грасруд координаторот, Бојан Марковски го реализираа првиот од серијата едукативни семинари за тренери во фудбалските региони низ државата. На едукативниот состанок во Велес ...

Read More »

Историскиот развој на фудбалот

Историјата на фудбалот е релативно долга , а   корените на  фудбалот  може да се најдат и во античка Грција, независно од постоењето во старовековната Кина , па се до почетокот на модерниот период на Италија. Сепак, 26 октомври  1863 година ...

Read More »

Фудбал – правила на играта

Познавањето на спортските правила претставува основа за планирањето и програмирањето во сите спортски дисциплини. Спортскиот резултат е во директна зависност од степенот на физичката, техничката подготвеност на спортистите која се базира врз основа на правилата на спортската игра. Имајќи ја ...

Read More »

Футсал игра

Познавањето на спортските правила претставува основа за планирањето и програмирањето во сите спортски дисциплини. Спортскиот резултат е во директна зависност од степенот на физичката,техничката подготвеност на спортистите која се базира врз основа на правилата на спортската игра. Имајќи ја во ...

Read More »

Удар на топка со глава

Во рамките на фудбалската игра, доста клучен елемент се ударите со глава. Постојат повеќе варијанти на удари. Ќе разгледаме неколку… Удар на топка со глава од место. Овој удар се изведува кога топката е во висина на главата или нешто ...

Read More »

Голманова техника

Противникот е добар и напаѓа кон противничкиот гол, а во мегудругото и упатува многу топки кон голот. При тоа голманот е приморан да остварува контакт со топката. Тој ја фаќа топката, ја одбива или ја боксува истата со пагање или ...

Read More »