Техники во каратето

Во продолжение ке следат техниките на каратето

 

Техника на раце
Chuko zuki – удар со шаката  кон напред (се изведува во став heiko dachi или kiba dachi)
Gyaku zuki – удар со шаката во тело или глава, со рака која е спротивна на предната нога
Kizami zuki – удар со шаката  кон напред со исчекор (предната нога ја повлекува задната)
Oi zuki – удар со шаката  во телото или главата, раката е на страна на предната нога)
Tettsui – удар “шака – чекан“, удар со долниот дел на шаката од горе кон доле.

Техника на нозете
Ashi barai – техника на “чистење“ со ногата
Mae geri keage – удар со ногата со пат напред (од колено)
Mae geri kekomi – удар со нога со пат напред (од колк)
Mawashi geri – полукружен удар со нога
Ushiro geri – удар со нога (со пета) наназад
Yoko geri keage – удар со работ на стапалото во страна (од колено)
Yoko geri kekomi – удар со работ на стапалото во страна (од колк)

Блокади
Age uke – висок блок со долниот дел на подлактицата (служи за одбрана на главата и горниот дел на телото)
Gedan barai –  низок блок со долниот дел на подлактицата (служи за одбрана на долниот дел на телото)
Shuto uke – среден блок со со работ на дланката
Soto uke – среден блок со надворешниот страна на подлактицата
Ude uke – среден блок со внатрешната страна на подлактицата

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu