Home / Индивидуални спортови

Индивидуални спортови

ССОУ “Коле Неделковски“ го одбележа меѓународниот ден на спортот

Под мотото “Здравјето пред се“ на 6.4.2023 год. (четврток) педесет ученици од ССОУ “Коле Неделковски“ од Велес го одбележа 6ти Април,  Меѓународен ден на спортoт и мир, како и по повод 7ми април,  Светски ден на здравјето, ССОУ ,, Коле ...

Read More »

Mасовниот спорт како начин на социјализација

Масовниот спорт како по правило е спротивно на професионалниот и врвниот спорт. Тој е сепак на другата страна и е ист феномен, со исти односи и процеси. Оваа теорија може да се објасни на следниов начин. Анализирајќи го проблемот на ...

Read More »

Безбедно санкање

Со првите снежни покривки кои обвија делови од Македонија, во ред е веќе да замислиме како и ние се валкаме во снегот и уживаме во невината белина која тој ја нуди. Некои од нас имаа можност да отидат на повисоките ...

Read More »

Шаховска игра

Не постојат сигурни податоци за времето на настанување. Најверојатно играта се појавила пред повеке од 2000 години. При археолошките ископувања во Узбекистан биле најдени две фигури изработени од слонова коска, идентификувани како шаховски фигури, а датирани во времето на владеење ...

Read More »

Влијанието на планинарењето врз нашето здравје

Планинарењето и движењето во природа е здрава придобивка која делува благодетно на нашето тело и мисла. Планинарењето придонесува за здраво слабеење и витка линија, подобрена кардиоваскуларна слика. Дебелината е глобален проблем во сите земји. Со зголемена тежина доаѓаат разни болести ...

Read More »

Кога да започнеме со веслање

Ако решите да го поддржите своето дете во идејата да тоа тренира веслање, пред сè, треба да знаете дека веслањето спаѓа во спортови кои физички се најнапорни. Еден е од ретките екипни спортови кој не се вклучува топка, што значи ...

Read More »

Магијата на веслањето

Mалкумина во кај нас во Македонија ја имале можност да застанат и со воодушевување да го испратат осмерецот кој лизга по мирната површина на водата, воден од веслата на осум совршено синхронизирани веслачи. Глетката кај набљудувачот најчесто предизвикува чувство на ...

Read More »

Придобивките од пливањето

Било која физичка активност е од големо значење, особено пливањето, го подобрува здравјето, а со тоа го продолжува животниот век на човекот. Пливањето е базичен спорт, кој треба да го применува секој човек. Особено е важно да го применуваат децата на ...

Read More »

Најлесниот велосипед на светот

Фабриката Fairweel Bikes од Туксон, Аризон го произведе најлесниот велосипед на светот кој тежи само 2,72 килограми. Оваа тежина знаеме дека е доста полесен од оние натпреварувачките (тркачки) и професионални велосипеди кои во просек тежат околу 8  килограми. Тајната на неговата леснотија лежи во ...

Read More »

Тешкиот и голем ултра-маратон Баркли

Маратонот  Баркли (Barkley) е долг 160 километри, а се смета за еден од најтешките  ултра-маратони во светот. Од првата трка која се одржала во 1986 година до денес, околу 1.100 учесници се обиделе  да го завршат. Но за 30 години,   ...

Read More »