Home / Стручни Теми

Стручни Теми

Работилница на тема: “Фер игра во спортот“

Во рамките на активностите на Локален  совет за превенција на детско  престапнишво на Општина Велес , на 16.4.2019 год. (вторник) во ССОУ “Коле Неделковски“ се организираше работилница на тема “Фер игра во спортот“. Работилницата беше реализирана од страна на Катерина ...

Read More »

Улогата на хаштагот во промоција на кинезиолошките активности

Што се хаштагови, за што служат и како да ја користат својата “сила” на социјалните мрежи?Што се хаштагови? Една од дефинициите за хаштагот е дека тоа се зборови или фрази со претходен поставен знак т.н. тараба (#). Улогата на хаштагот ...

Read More »

Можности за опоравување на спортистите

Пратејќи ги современите трендови на кинезиолошката технологија во врвниот спорт, а земајќи ја во предвид здравствената состојба на спортистите од големите оптоварувања кои ги предизвикува врвниот спорт, треба во целост да се води грижа за брзо опоравување на спортистите и ...

Read More »

Спортот во современиот свет

Значајна социолошка промена која се однесува на односот кон спортот, која денес во голема мера е насочена кон задоволувањето на потребата за лична или колективна афирмација. Од елементарната (не)можност да се учествува во одреден спорт, преку мотото на Кубертен „Важно ...

Read More »

Состав на крвта

Составот на крвната слика може во целост да открие што најповеќе му треба на вашиот организам. Недостатокот на железото е доста чест пример кај спортистите, а преку анализата на составот на крвта можеме  со сигурност да утврдиме дали сте анемични ...

Read More »

… за човековото тело

Човековото тело не е само објект кој треба да биде тема за  естетско набљудување, туку треба да биде темел на човековото постоење.  Човекот постои како телесно суштество. Векот на човечкото тело, неговиот  живот, кој е обединет во форма на тело ...

Read More »

Современи концепти на физичкото образование

Наставата по ФЗО кај нас и во Светот не ги дава очекуваните резултати, а кои ние самите како педагози ги очекуваме.  Па затоа треба да се бараат начини и да се осмислат нови концепти на ФЗО. Се поставува серозно прашањето: ...

Read More »

СРЕЌНИ КАКО ДЕЦА, НО И ВО ОСТАТОКОТ НА ЖИВОТОТ: Една активност за млади го јакне менталното здравје и по 50 година.

Луѓето кои во детството биле членови на извидничкото движење , не само како деца помалку пателе од анксиозност , но и покасно во животот имаа подобро ментално здравје, покажало едно големо британско истражување. Анализирајќи ги податоците од полгогодишната студија која ...

Read More »

… за Велешкиот ракомет и неговиот развој во иднина !!!

Постигнувањето на гол е круна во ракометната игра. Најдобрите стрелци се големи ѕвезди, а тоа е за играчите кои господарат со просторот и остануваат најзаслужни играчи, а всушност ја одработуваат најголемата работа на теренот. Во ракометот обично тоа се пивотмените, ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu