Одбојка

Атрактивен летен спорт за очи и забава

Кога во 1891 година Џејмс Нејсмит за време на студиите во Интернационалното училиште YMCA ја измислил кошарката во обид да ги заинтересира учениците за физичка активност, со план дека играта „мора да биде интересна, едноставна за учење и лесна за ...

Read More »

Совршенството на одбојката како тимски спорт

Одбојката е динамичен, неконтактен тимски спорт базиран наинтересна, креативна и натпреварувачка игра. Одбојкатае спорт кој развива низа способности и особини што се од големо значење за развој на здрав организам. Правила на игра Одбојката е спорт кој изобилува со брзина, експлозивност и сестрани движења на телото. Од играчите се ...

Read More »

Одбивање на топка во одбојка

Одбивањето на топката е најзначајниот елемент во техниката на одбојката, затоа треба правилно да се научи и совлада.  Треба да знаете дека при извдбата на ова движење учествува целото тело,  положабата на нозете, од зглобовите на нозете, до рамениците и дланките. ...

Read More »

За одбојката …

Одбојката е колективен спорт кој се игра на таков начин што две екипи, одвоени со висока мрежа, ја префрлуваат топката преку мрежата до противничката екипа. По сервирањето од страна на едната екипа, играчите од другата екипа имаат право до трипати ...

Read More »

Историја на одбојката

Вилијам Г. Морган (1870-1942), роден во државата Њу Јорк, останал запишан во историјата како создавач на одбојката.Морган дипломирал на колеџот Спрингфилд каде што се запознал со Џејмс Наисмит, којшто во 1891. година ја измислил кошарката. Една година по дипломирањето, отишол ...

Read More »

Одбивање со прсти

При одбивањето (додавање) на топка со прсти, нозете се во расчекорн став, малку свиени во колената , едната нога е во мал расчекор. Телото е малку поднаведнатао кон напред. Рацете се високо подигнати и се во висина на челото, свиени ...

Read More »

Одбивање со подлактица

При одбивањето со подлактица, положбата на нозете и телото кај овој вид на одбивање е ист како и кај одбивањето со прсти со две раце. Можеби расчекорот е малку поширок. Рацете се спуштени и потполни испружени, а дланките свиени така ...

Read More »

Тенис сервис

Тенис сервисот воглавно се користи како тактички сервис и тоа од задната линија на игралиштето, поради прегледноста и близината на мрежата. Серверот го бара најслабиот противнички играч – примач на сервисот. Тој го фиксираа и кон него се упатува сервисот. ...

Read More »

Школски сервис

За реализирањето на обичен школски низок сервис играчот (ученикот) низ тренажниот процес треба да го научи следното, а тоа е: попставување бочно кон мрежата, телото малку свиено напред и со едната нога во исчекор. Во левата рака се држи топката ...

Read More »

Смечирање

Класичното смечирање (со одскок на обете нозе) најчесто се реализира со залет и одскок на обете нозе. Многу ретко со отскок на една нога , а може и со одскок од место. Разликуваме повеќе видови на смечирање и тоа во ...

Read More »