Ракомет

Когнитивните способности на ракометарите во современата ракометна игра

Во иднина, големо значење ќе биде посветено на менталниот тренинг, на тренингот на умот на играчите и истите да имаат нов методолошки пристап. Оперативниот дел од мозокот, е оној што ги придвижува мускулите и повеќе нема да биде во центарот ...

Read More »

Одбраната во современата ракометна игра

Љубопитноста е сила која го придвижува секој тренер. Секогаш мора да се бара став од каде што погледот кон играта е појасен и реален кон составот на самата ракометна екипа, а љубопитноста на тренерот претставува желба за учење и пренесување ...

Read More »

Избор на ракометари за современа ракометна игра

Во иднина, изборот на играчи кои ќе бидат безмилосни ќе биде неверојатно важен момент. Изборот на играчи ќе биде креативна задача за тремнерот кое ќе бара големо негово професионално знаење и искуство. Ваквата селекција неизбежно подразбира и елиминација на многу ...

Read More »

Користење на напитоци во ракометната игра

И во ракометот, постои правилото е дека со повисок степен на дехидратација драматично опаѓаат перформансите. Многу малку внимание се посветува на овој факт дури и во врвниот ракомет. Честопати, повеќе про форма се пијат течности од вистинските потреби на ракометарите. ...

Read More »

Развојот на ракометниот играч во современиот ракомет

Да се биде во ракометниот спорт значи да се работи за лично подобрување и унапредување на квалитето на ракометниот играч , но да се занимаваме со спорт во синергија со другите е крајната цел на ракометот како колективна игра. Според ...

Read More »

Иднината на современата ракометна игра

Ракометот во иднината со право ќе го реафирмира ракометниот тренер како институција, како и неговиот авторитет. Иднината на ракометот ќе бара од играчот да размислува, тренира и да игра интензивно, да биде исто толку креативен и иновативен колку и тренерот. ...

Read More »

Водење на статистика во ракометната игра

Од непроценлива важност и голема вредност имаат анализите на натпреварите за поединечен и колективен домет и нивната реализација на ТЕ-ТА варијантите во насока на резултатите на својата екипа но и на противничката со која се среќаваме.Во сите ракометни раководства и ...

Read More »

Принципи во одбраната и нападот во ракометната игра

Ракометот е колективна и комплексна спортска игра во која играат седум играчи. Во ракометот доминираат апсолутната снага, брзината, подвижноста, скоковите, прецизноста и други параметри кои се изведуваат во анаеробно- аеробни услови. Тоа е многу популарна и распространета игра, која се ...

Read More »

Современ развој на ракометот

Да се биде во спортот тоа значи да се работи на личното подобрување и унапредување, но ако работите за спортот во синергија со другите, конечната цел е ракометот како колективна игра. За мене спортот, а со тоа и ракометот, тоа ...

Read More »

Да го вратиме современиот ракомет во Велес

Многу одамна во Велес не се игра модерен ракомет. А тој ракомет се игра веќе многу одамна. Тоа е брз ракомет кој е диктиран од правилата кои се воспоставени на теренот. Повеќе нема центар, а тоа значи дека можеш да ...

Read More »