Атлетика

Трачање за почетници

Трчањето е одличен избор на спортска активност.  Тоа е најприроден начин на согорување на килограмите,  кој воедно е и бесплатен,  а може да се спроведува каде било. Не ви е потребна скапа опрема, а резултатите се видливи навистина брзо. За ...

Read More »

Основните правила на трчањето

За да имате успех во совладувањето на тајните на атлетското трчање ви ги преставувам основните правила на трчањето. Тие ќе ве направт поуспешни и во целот ке ја совладате техниката … – Што сте повеќе свиени, толку повеќе мускулите подобро ...

Read More »

Брзо одење

Брзо одење е атлетска дисциплина која подразбира трка со основниот чекор, односно напредување со чекорот. Постојат две основни правила кај брзото одење: – Едно стапало на тркачот (одачот) мора мора секогаш да биде во допир со подлогата и по тоа ...

Read More »

Босоного трчање по песок

Поради самата природа на песокот, трчањето на ваква површина, поточно на целосно сув, ситен песок троши 1,6 пати повеќе енергија отколку трчањето на тврда подлога. Причината главно лежи во поголемата механичка работа што телото треба да ја направи за да ...

Read More »

Десетобојот и тркачките дисциплини во атлетиката

Десетобојот (наречен и декатлон) е атлетски повеќебој (десет дисциплини) за мажи воведен како атлетичка дисциплина во 1884 година во САД. На распоредот на Олимписките игри десетобојот првпат се најде во Стокхолм 1912. Натпреварувањето во десетобојот се одржува два дена по ...

Read More »

Содржина на атлетиката

Атлетиката, позната и како лесна атлетика, е збир на спортови. Терминот потекнува од грчкиот збор „атлос“ што значи „натпревар“ и вклучува спортови кои генерално можат да се поделат на трчање, фрлање и скокови. Таа е дел од модерните Олимписки игри ...

Read More »

Трискок

Трискокот е скокачка дисциплина која бара атлетска зрелост на учениците. Не се препорачува за млади генерации. Потребно е да се зајакне мускулатурата која треба да го држи во рамнотежа рбетниот столб. Тука пред се мускулите на грбот и стомачниот дел, ...

Read More »

Штафетно трчање

Штафетните трчања се доста интересни и возбудливи не само за натпреварувачите, туку и за оние кој гледаат и навиваат. Тајната на доброр штафетното трчање е доброто увежбување на екипата. Доброто увежбано и примо-предавање на палката исто така е значаен елемен ...

Read More »

Трчање преку пречки

Техниката на трчањето преку пречки се состои од четири дела и тоа: старт и стартно трчање до првата пречка, премин над пречката (препонски чекор), трчање помеѓу пречките и  финиш. Нискиот старт кај трчањето преку пречки се реализира во потешки услови ...

Read More »