Home / Кондициска подготовка

Кондициска подготовка

Десет факти кој секој рекреативец мора да ги знае

Физичката активност помага при многу ментални проблеми, како што се анксиозност и депресија.Повеќето не значи подобро ! Одморот е еднаково важен, дури и поважен за напредување.Ако не знаеш да ги реализираш одредени вежби и кој се нејзините бенефити, да знаеш ...

Read More »

Повреда на предните вкрстени лигаменти

Повреда што уништи многу кариери. Експертите велат дека ова е најтешката спортска повреда, не само во фудбалот, туку и во спортот воопшто. Иако се лекува оперативно и хируршки, спортистите се враќаат по неколку месеци на теренот, многумина веќе не се ...

Read More »

Рана физичка активност

Училишната возраст е време на постојан раст и развој. Физичката активност за време на развојната фаза ги зацврстува фундаменталните вештини потребни за водење на здрав и активен живот како возрасен. Овие вештини вклучуваат, но не се ограничени на агилност, рамнотежа, ...

Read More »

Дијагностика на тренираноста на спортистите

Дијагностиката на тренираност на спортисти е составен дел на планирање, контрола и спроведување, но и неизоставен дел при реализацијата на тренажниот процес. Наменето е за сите оние кои ја препознаваат потребата да ја проверат нивната моментална физичка состојба на модерен, ...

Read More »

Вежби за подобрување на силата

Силата на човекот може да се дефинира како негова способност да совлада надворешен отпор или да му се спротистави со помош на мускулни напрегања. Постојат два вида сила: динамичка и статичка. За манифетацијата на динамичката сила карактеристична е промената на ...

Read More »

Брзината како моторичка способност

Брзината се дефинира како способост на нервно-мускулниот апарат за брзо реализирање на движења или како способност да со голема фрекфенција се реализира движење во една одредена единица време. БРЗИНА НА МОТОРНА РЕАКЦИЈА е време кое поминало од моментот на настанување ...

Read More »

Координацијата како моторичка способност

Координацијата е способност на спортистите и рекреативците да доминираат со препознатливи и  економични движења во очекувани ситуации (стереотипи)  и непланирани ситуации (адаптација) и релевантно и брзо совладување на спортските движења. Координацијата е моторичка интелегенција. Координација е глобална моторичка спосoбност,  која ...

Read More »

Тренингот со тегови

Тренингот со тегови ве прави по паметни.  Голем број на луге сметаат дека од теговите треба да бегате,  затоа што можете да “отупите“, но истражувањата го покажале спротивното.  Вежбањето со тегови влијае на растот на нервни клетки во мозокот со ...

Read More »

… за физичката активност !!!

Физичката активност е секое движење на телото како последица на  мускулните контракции кои доведуваат до потрошувачка на енергија. Физичката активност опфаќа широк спектар на активности, игри, телесно вежбање,  натпреварувачки спортски дисциплини, но и физички напрегања во тек на професионални активности ...

Read More »

Скротување на просторот и времето

Било какво физичко вежбање, со оптеретување и големи напрегања,  не би требало да преставува препрека, ако тоа води кон совладување на  две основи на еден противник: просторот и времето. Оној кои преку спортските натпреварувања “ќе ги скроти“ честопати ќе биде ...

Read More »