Home / Спортски настани / Спортски настани / Креатин и неговата функција

Креатин и неговата функција

Во човечкото тело, креатинот се синтетизира во црниот дроб и е составена од три амино киселини: аргинин, глицин и метионин. Креатинот го внесуваме преку  исхраната и додатоци во исхраната. Храна богата со креатин е  храната  како  што е  црвеното месо и рибата. Внесениот  креатин  се до 98% се депонира во мускулите, додека остатокот се  депонира  во мозокот, срцето и тестисите. Вишокот на креатин се излачува преку бубрезите во форма на креатинин .Креатинот  е супстанција која природно се произведува од страна на нашето тело и е  извор на енергија за нашите мускули, а се синтетизира во црниот дроб, но, исто така и во панкреасот и бубрезите.  Креатин се формирана во телото од амино киселини аргинин, метионин и глицин и произведува хемиска енергија – АТП (аденозин трифосфат). Организмот  на  просечен човек произведува дневно околу 2 грама на креатин. Значи, она што е најважно за нас, креатинот го подобрува обновувањето на АТП кој се користи за работата на мускулите, што би значело дека неговото  дополнување  ќе ве  подготви за  “продолжено работење”, односно ќе добиете поголема сила и подобра издржливост. За оние кои срамежливо ги  корисни информации – ние креатин го внесуваме преку исхраната и најмногу го има во црвеното месо и риба. Креатинот  влегува со  во 98% депониран  во мускулите, додека останатиот дел се  депонира во мозокот, срцето и другите органи.Вишокот на креатин се излачува преку бубрезите во форма на креатинин. Креатинот е еден  од нај испитаните  препарати  кои се  во промет и секако еден од најпопуларните суплементи кои ги користат рекреативците,  но и спортистите од потешките спортски дисциплини . Голем број на истражувања  во текот на овие годините го испитуваат ефектот на суплеметација со креатин и  докажано е многу пати, а воедно  потврдено дека  дека земањето на додатоци со креатин може да ја зголеми силата, издржливоста, исто така може да придонесе значително на растот на мускулната маса, олеснувањето од замор и подобрување на мускулната маса и нејзино  обновување по напорниот тренинг.
Креатин може исто така да ги супер-хидратира  мускулните клетки, со што придонесува за зголемување на  нивниот  волумен, ја стимулира синтезата на протеините и го спречува распаѓањето на протеините.

Како креатинот функционира?
Креатинот во мускулното ткиво има улога како резерва на енергијата, затоа што помага во обновување на молекулите  АТП кои се користат додека  работат мускулите. Во текот на тренингот  креатинот во  нашето тело има повеќе намени. Креатинот ја спречува болка во мускулите преку  неутрализирање на млечна киселина која се создава во текот на работата на  мускулите. Таа, исто така ја  стимулира протеинската синтеза и мускулниот раст, односно, има анаболен ефект. Креатинот ја  повлекува водата во мускулите, а со тоа зголемување на нивниот обем. Во текот на користењето на производите  базирани на креатин е потребно да се внесува  доволно количество на течност, за да несе појави ефект на повлекување на водата од  мускулите и од напорниот тренинг и  обука преку процесот на потење да не се доведеме  до дехидрација.
Со оглед на долгогодишното  присуство на пазарот и искуствата, се препорачува да се земе креатинот  после тренингот или наутро на празен стомак и тоа во   деновите кога тие не се наменети за тренинг и обука за  да се пополнат  резервите на креатин.
Инсулинските потенцијатори , како што се шеќер (декстроза) или алфа-липоинската киселина го зголемува транспорт и дифузија на креатин во мускулното ткиво. Новите студии покажаа дека земањето на креатин во комбинација со протеини и многу мала количина на јаглехидрати, исто така,  го  зголемува влезот  и ретенцијата на креатинот во  мускулното ткиво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*