Home / Author Archives: kineziologija

Author Archives: kineziologija

Ракометарите на ССОУ “Коле Неделковски“ втори на зонските натпревари

На 02.12.2021 год. (четврток) во спортската сала “26 Април“ во Гевгелија во организација на Федерацијата на училишен спорт на Македонија  се одржа зонското првенство во ракомет за средни  училишта – ЗОНА ВЕЛЕС. Постигнати се следните резултати: Прв натпревар:  СОУ “Богданци“ ...

Read More »

Нов прирачник за кинезиолошки активности “Кинезиологијата и здравјето“

Од печат испадна нов прирачник за унапредувањето на здравјето и кинезиолошките активности. Овој прирачник кој го носи името “Кинезиологијата и здравјето“ испадна во издание на Здружението Центар за Кинезиологија Велес, а негов автор е м-р Ангелче Гушев.Содржината на прирачникот “Кинезиологијата ...

Read More »

Одбојкарките на ССОУ “Коле Неделковски“ први во Општина Велес

Во организација на Федерацијата на училишен спорт на Македонија и Сојуз на училишен спорт на Велес во периодот од 10 до 18.11.2021 год. во спортската сала при СОУ “Гимназија Кочо Рацин“ во Велес, а се одиграа натпреварите од општинската лига ...

Read More »

Да се создадеме вредносен спортски систем

Без првото го нема второто. Без вистински вредносен спортски систем, без инвестирање во деца, во училишен спорт, во нормално растење, во здрав дух, во детското спортско витештво во “маалските улички, средените ливади и полиња“, националните стадиони и сите арени ќе ...

Read More »

Ракометарите на ССОУ “Коле Неделковски“ први во општина Велес

Во организација на Сојуз на училишен спорт – Велес и  Федерација на училишен спорт на Македонија, во периодот од 25.10 до 2.11.2021  год. се реализираше  општинската лига – ракомет (машки)  во која  што учество земаа сите средните училишта од Велес. ...

Read More »

ИКТ во наставата по спорт и спортски активности и физичко и здравствено образование

Во наставата по спорт и спортски активности и физичко и здравствено образование за една учебна година се потребно е и интеграција на ИКТ на содржини кои ќе одговараат на потребите. Најмногу ИКТ ќе се практикува на часовите предвидени за презентирање ...

Read More »

Глобален и тематски план за реализација на наставата по спорт и спортски активности

Во овој прилог сакам да Ви претставам целокупен глобален и тематски план за реализација на наставата по спорт и спортски активности за средно стручно образование со два часа неделен фонд (72 часа) и тоа за втора и четврта година. Целокупните ...

Read More »

Учество на 24 Симпозиум за млади, физичко образование и спорт

Федерацијата на Спортски Педагози на Македонија, на 10 Септември 2021 година, го организираше 24 Симпозиум за спорт, физичко образование и млади кој што се одржа онлајн. Во Рамките на овој симпозиум се организираше и работилница на тема: „Свест за себе ...

Read More »

Спортската рекреација во Велес во минатото

Спортската рекреација и спортот во Велес. Во ова современо време сме многу поназад од периодот од кога е снимен прилогот . Како дополнување: По Втората светска војна, во Југославија беше нагласена важноста на спортот во градењето на социјалистичкиот човек и ...

Read More »

Повреда на предните вкрстени лигаменти

Повреда што уништи многу кариери. Експертите велат дека ова е најтешката спортска повреда, не само во фудбалот, туку и во спортот воопшто. Иако се лекува оперативно и хируршки, спортистите се враќаат по неколку месеци на теренот, многумина веќе не се ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu