Т-тест

Опис на тестот: Три чуња се поставени на иста линија на одалеченост од 4,75 метри (5 yards). Стартната линија е вертикално насочена кон средниот чуњ и одалечена е 9,14 м. (10 yards). Испитаникот (ученикот) на стартот се наога со обете нозе позади стартната линија. Испитаникот на знак на мерачот, со спринт се упатува кон средниот чуњ и истиот го допира со десната рака. После тоа се движи бочнодо левиот чуњ кој го допира со левата рака. Потоа се движи бочно до десниот чуњ кој го допира со десната рака и се врака бочно до средниот чуњ кој го допира со левата рака и на крајот се врака наназад во почетната положба. Во текот на бочното движење не треба да е вкрстуваат нозете. Т-тестот се се изведува три пати со доволна пауза помегу повторувањата.

 

Норми

Машки (сек.)                                   Женски (сек.)

Одлично  < 9,5                                < 10,5

Добро       9,5 до 10,5                     10,5 до 11,5

Просечно  10,5 до 11,5                   11,5 до 12,5

Незадоволително > 11, 5                > 12,5

 

 

проф. Ангелче Гушев

 

Pauole, K., Madole, K., Garhammer, J., Lacourse, M. i Rozenek, R. (2000). Reliability and Validity of the T – Test as a Measure

of agility, Leg Power, and Leg Speed in College – Aged Men and Women. J. Strength Cond. Res. 14(4):443-450.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu