Систем 2 : 2

Системот 2:2 може да се каже дека е најстар систем во футсал играта. Карактеристично за него е тоа што поставеноста на играчите на теренот е следна: двајца од играчите се во близина на сопствениот гол, додека пак двајца играчи се во близина на противничкиот гол и земено во целот сите четири играчи создаваат правоаголник.   
Добрите особини на оваа формација се следните: големата раширеност на просторот за напад и тоа подеднакво по бочните линии како и во средината на теренот. Негативна карактеристика на оваа формација е што тежи кон долги и попречни пасови кои се опасни за престигнување и прекнување. Исто така кај овој систем, одбраната од противничкиот контранапад е тежок  затоа што средината на теренот е доста празен. Овој систем препорачувам да го користите за игра против екипа која е густа и организирано брани пред голот или кога се стига резултатот.

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*