Пилатес принципи

Концентрација
Да се биде тука и сега – се основни предуслови за успешна тренинг. Тоа е навистина многу важно во секоја гранка на спортот, но во Пилатес тренингот тоа е еден од најважните предуслови. Позициите на многу вежби  на самиот  почетокот не би можеле да се реализираат без концентрација. Пилатес намерно  одбирал вежби, бидејќи тој секогаш сакал  да се има 100% концетрација кај сите почетници . Како што се зголемува концентрацијата, така е и по ефикасен и ефективен тренингот.

Контрола
Не намерно и не без  причина, Пилатесот, неговиот метод првобитно е наречен “уметноста со контрола.” Водечки принцип на Пилатес е дека секоја вежба треба да се владее свесно и доброволно, а не да биде совладан од неконтролираното вежбање. При релизација на на вежби под контрола и во време на висока концентрација целосно може  да се избегнат повреда,  а со тоа  да добиеме и позитивни резултати.

Центар

На прв впечаток, се чини дека вежбите се изведуваат со силината мускулите на рацете и нозете. Но, без енергијата  од центар (стомакот, долниот дел на грбот, задникот и карлицата), која Пилатес ја нарекува  “powerhouse “, движењата  не би  можеле  да се задржат под контрола,  да се  насочат, да се одржат, да одржат одреден став и воедно да се контролираат.

Проток на движење
Очигледната леснотија на движење се поврзани со совршениот почеток на движењата. Притоа тоа е комплетно кога движењето е завршена и кога се знае кога и колку енергија се користи,  која брзината се користи и кој  мускули во која насока не водат за да се вежба. Бидејќи е потребно многу вежбање и работно искуство. Целта на Пилатесот  е дека секоја вежба е изведена на  совршен начин. “Секое движење мора да биде течно и доброто, како риба во вода или како валцерот.”

Прецизност (точност)
На Пилатес секогаш ме била важна точноста и ефикасноста на вежби, а не бројот на повторувања. Затоа е важно да се обрне внимание на секој детал и не пропушта ниту еден дел од вежбата. Концентрацијата е во точноста и комплетноста на движењето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu