Home / Спортски настани / Спортски настани / Првиот македонец на Еверест

Првиот македонец на Еверест

Да не се заборави – денот кога првиот Македонец го освои Еверест, го развиоре гордо македонското знаме, но за жал го остави и својот живот на високите врвови. На 10ти мај 1989 пред 24 години Димитар Илиевски – Мурато од Битола како дел на македонската алпинистичка хималајска експедиција „Еверест ’89″ се искачи на највисокиот врв на светот Монт Еверест и при враќањето од врвот не успева да слезе во последниот висински логор на јужното седло и за секогаш остана таму. Искачувањето е  направено од јужната страна на Еверест заедно со словенечкиот алпинист Виктор Грошељ, хрватскиот алпинист Стипе Божиќ и шерпасите Сонам и Аџива. Во негова чест е изграден и споменик на Пелистер, а секоја година се одржува и традиционален марш кој го носи неговото име. Видео на следниот линк: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WxYd4qLk5zM#!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*