Home / Индивидуални спортови / Атлетика / Низок и висок старт

Низок и висок старт

Нискиот старт го применуваат атлетичарите на кратки патеки (до 400метри). Овој старт овозможува постигнување на максимални брзини на спринтерите и тоа во најкратко време и простор. Брзината на стартот зависи од техниката и од можностите на мускулната снага, брзината и способноста за концентрација за време на стартот. 
Нискиот старт од стартните блокови мора да биде поставен правилно пред стартната линија. Ѕидот на предното стопало  на површина создава под агол од 40-50 °, а на задното 60-70 степени. Почетна положба:Пред преземањето на почетна положба на учениците мора да бидат околу 3 метри зад стартната линија. Во командната “На место”, на ученикот зема појдовна позиција со поддршка на рацете зад стартната линија, поставување нога на педалата од блоковите, се спушта со нозете, а потоа поставува изречено во рацете и рамениците и раширени лепезасто кај прстите зад линија. Рацете се поставени вертикално во однос на телото. Главата е во продолжение. На  командата “Внимание”, ученицит се подигат  во  колковите малку повеќе на нивото на рамениците. Телото се движи напред, така што рамениците се 10-15 см пред стартната линија. Подигање на телото напред мора да се направи со течни движење. Телесната тежина е еднакво распоредена на рацете и нозете. Главата и понатаму синхронизирано и останува во неговата оригинална положба со поглед кој е фокусиран на  напред. По преземањето на позицијата опиша со команда “Внимание”, ученикот очекува сигнал за старт, завземајќи сосема безбедна позиција во блокот. Со командата СТАРТ започнува движењето. По напуштањето на неговата рака од земјата, телото ја губи рамнотежа. За да се одржи ученикот по природна реакција прави силен потисок врз педалот на стартниот блок.  Почнувајќи од почеток, ученицит се обидуваат да се движат со максимална чекор и максимална фреквенција.

Поставување на ВИСОК СТАРТ

ПРИ УТВРДУВАЊЕТО НА ВИСОКИОТ СТАРТ СЕ КОРИСТИ СЛЕДНАТА МЕТОДСКА ПОСТАПКА
Високиот старт е позиција која се користи од страна на ученициткот чнува зад стартната линија. На командата “на место”, ученикот застанува директно зад стартната  линија со “подобрата“ нога, додека другата нога е 1,5-2 стапки на позади и телесна тежина распределени на двете нозе. На командата “Внимание” ученикот ја носи тежината на телото на предната свиткана нога и истиот одржува рамнотежа. Рацете се релаксирани или поточно свиени , така што на спротивната рака напред од нозете. На командата “старт”  ученикот енергично ги протега нозете. Со цел да се постигне поголема брзина, првите чекори работат малку побрзо. По заминувањето од стартот вообичаено се започнува со полн спринт, во која учениците  сакаат да преземат поволна позиција за бегство. Движењата на рамената и рацете се разликуваат по нивната мекост.

 

 

Проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*