Home / Колективни спортови / Одбојка / Лизгачки упијач

Лизгачки упијач

Овој тип на одбивање на топка е т.н. ЛИЗГАЧКИ УПИЈАЧ. За разлика од класничиот упијач, каде што ученикот прави редовно 2 до 3 чекори и од висина се фрла напред кон топката за да ја одбие, тука играчот со одбивање сака да ја “спаси” топката. Со лизгачки упијач ученикот ја одбива топката која релативно е блиску до него и изненадувачки брзо пага кон него. Па затоа играчот не е во можност да направи неколку чекори па затоа тој е приморан да “заплива” кон топката со испружена рака и скоро од тлото на теренот да ја спаси топката  која на друг начин невозможно е да ја одбрани. Топката при тоа со горниот дел на дланката  се одбива во вис за да биде прифатена од соиграчите. Овој модел на одбивање е по прифатлив за учениците од причина што изведбата на реалниот упијач е сложено моторичко движење, па така да секој ученик не би можел да го реализира.

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*