Home / Колективни спортови (page 4)

Колективни спортови

Од мој агол … за успех во ракометната игра

За успех во ракометната игра потребно е да се постави и појави систематска работа. Секој клуб, а сега и со создавењето на училишните спортски клубови во основните и средните училишта во Република Македонија, но  и федерација  во Македонија треба да ...

Read More »

Плавиот картон влегува во историјата на ракометната игра

Новите правила кои ги тестираше  ИХФ на Светското првенство за јуниори во Бразил веќе тргнаа со примена. Првиот  доделен “плав“ картон  т.е  тоа е црвен картон со пријава после натпреварот, за прв пат е доделен во неизвесната завршница на натпреварот ...

Read More »

Зона на одбрана во ракомет – 6:0

Со анализа на екипите,  освојувачи на Лигата на шампиони дојдено е до заклучок дека сите победници на ЛШ во својата сезона играле со најдобрата одбрана 6 – 0, а воедно и  примиле најмалку “лесни голови“ поради корестењето на оваа зонска ...

Read More »

Карлинг – игра со замрзнат камен !!!

Со карлингот  за  прв пат  се занимаваат   жителите на северна Европа, но точна информација за потеклото на оваа играта се исчезнати  со текот на времето и сеуште се непознати. Првата фотографија на која е покажан карлингот  како игра се појавува ...

Read More »

Тестови за кондициска подготовка во фудбалот

За да ја процениме физичката подготовка на играчите во фудбалската игра  треба ги реализираме следните специфични тестови кои ги проценуваат моторичките способности на фудбалерите во тимот, а тоа се: –    Hoff тест: Проценка на VO2max стимулирајќи специфични структури на движења ...

Read More »

Тестови за кондициска подготовка во кошарката

За да ја процениме физичката подготовка на играчите во кошаркарската игра  треба ги реализираме следните специфични тестови кои ги проценуваат моторичките способности на кошаркарите во тимот, а тоа се: –    Тест 20 јарди Проценка на агилноста, експлозивна сила од типот ...

Read More »

Тестови за кондициска подготовка во ракометот

За да ја процениме физичката подготовка на играчите во ракометната игра  треба ги реализираме следните специфични тестови кои ги проценуваат моторичките способности на ракометарите во тимот, а тоа се: –    Спринт на 20 метри (со пролазно време на 5 и ...

Read More »

Old Handball

Светските првенства во формат 11х11, се организирале еднаш на 4 години, и вкупно се одржани 7 првенства во машка, и 3 во женска конкуренција. Последното првенство во формат 11х11, е организирано во 1966 година, после што оваа игра престанува да ...

Read More »

“Бабл – фудбал“ – повеќе од забава

“Бабл-фудбалот“ навистина е вид на фудбалска игра, но сепак  не е онаа класична фудбалска игра. Ова е вид на кинезиолошко-рекреативна активност каде што  натпреварувачите трчаат во специален балон т.н “гумен меур“. Замислете се самите кога би го навлекле на себе ...

Read More »

Ракометниот голман …

Според голем број на стручни лица најтешка позиција во ракометната игра е голмановата позиција. И покрај голем број на  посматрачи од страна кои велат дека не е таа позиција нај тешка. Според многумина, таа позиција е и навистина најтешка, а ...

Read More »