Home / Колективни спортови (page 3)

Колективни спортови

Влијанието на новите правила во ракометната игра

Правилата кои службено беа воведени на ЛОИ во Рио 2016 година, не влијаеја на промената на брзината на играта , а не влијаат ни врз атрактивноста и јачината на играта. Ако се набљудуваат голем број на сегменти видливо е дека ...

Read More »

Батерија на тестови за ракометари

Во рамките на оваа статија сакаме да Ви преставиме, а воедно и да Ви предложеме батерија на тестови за ракометари кои се натпреваруваат во повисок ранг на натпревари (врвни ракометари). Лабараториски тестови: – Антропометриски мерења + проценка на телесна композиција ...

Read More »

Play sight – софтвер за следење и анализа на тренажниот процес

“Play sight“ е еден од нај успешните софтвери за следење и анализа на комплетниот тренажен процес, но и на натпреварувачките активности во реално време во спортот. Нај распространет е во НБА лигата, американската колеџ лигата како и во тенисот. Со ...

Read More »

Зона на одбрана 2-3 во кошарка

Кога во кошарката се споменува зона обично прво ми доаѓа на ум зона одбрана 2-3.  Ова е најчест и најдобар вид на зона. На тренерите им се допаѓа затоа што таа им дава сигурност,  а тоа е токму поради тоа ...

Read More »

Лепакот за ракометна игра заминува во историјата

Меѓународната ракометна федерација најавува донесување на одлука со која ќе се забрани употребата на лепак за топка при играње на ракометната игра. Светската ракометна организација веќе подолго време тестира топка која што при нејзиното користењето од страна на ракометните играчи ...

Read More »

Совршенството на одбојката како тимски спорт

Одбојката е динамичен, неконтактен тимски спорт базиран наинтересна, креативна и натпреварувачка игра. Одбојкатае спорт кој развива низа способности и особини што се од големо значење за развој на здрав организам. Правила на игра Одбојката е спорт кој изобилува со брзина, експлозивност и сестрани движења на телото. Од играчите се ...

Read More »

Голманот не може да го добие натпреварот, но тој може да го одбрани

Голманот не може да го добие натпреварот, но тој може да го одбрани. Поаѓајки од ова тврдење тогаш можеме да заклучиме дека ракометниот гол е свето место. На тоа место човекот се запознава самиот себе, тука тој го препознава стравот. ...

Read More »

ИХФ воведува “пет нови правила“ за ЛОИ во Рио

Меѓународната ракометна федерација најави промена на правилата на ракометната игра, кои ќе мора да бидат финализирани до први јули оваа година. Промените се ратификувани од страна на Советот на ИХФ во Сочи и објавени на последниот конгрес, одржан на шести ...

Read More »

Заштитни кациги во данскиот ракомет

Комитетот за натпревари при Данската ракометна Федерација одлучи дека од втората лига и надолу, во сите младинските категории е дозволено да ракометарите играат со заштита на главата без исклучок во остатокот од оваа сезона и тоа без да имаат медицинско ...

Read More »

Одбивање на топка во одбојка

Одбивањето на топката е најзначајниот елемент во техниката на одбојката, затоа треба правилно да се научи и совлада.  Треба да знаете дека при извдбата на ова движење учествува целото тело,  положабата на нозете, од зглобовите на нозете, до рамениците и дланките. ...

Read More »