Home / Колективни спортови (page 2)

Колективни спортови

23 и повеќе правила за уличен фудбал

Поагајки од фактот дека денешните деца и млади воопшто не се дружат и не играат со своите врсници во деловите од своите маала, улици или делови од градот, преку оваа статија сакав само да го преставам играњето на  фудбал многу ...

Read More »

Современ развој на ракометот

Да се биде во спортот тоа значи да се работи на личното подобрување и унапредување, но ако работите за спортот во синергија со другите, конечната цел е ракометот како колективна игра. За мене спортот, а со тоа и ракометот, тоа ...

Read More »

Да го вратиме современиот ракомет во Велес

Многу одамна во Велес не се игра модерен ракомет. А тој ракомет се игра веќе многу одамна. Тоа е брз ракомет кој е диктиран од правилата кои се воспоставени на теренот. Повеќе нема центар, а тоа значи дека можеш да ...

Read More »

Сложеноста на ракометната игра

Од стручна гледна точка, ракометот е доста сложена игра и потребно е да различни техничко-тактички елементи на оваа игра да се вклопат во една целина, а со тоа би се појавиле и квалитетните резултати. Ракометот во минатото можеше да се ...

Read More »

Атрактивен летен спорт за очи и забава

Кога во 1891 година Џејмс Нејсмит за време на студиите во Интернационалното училиште YMCA ја измислил кошарката во обид да ги заинтересира учениците за физичка активност, со план дека играта „мора да биде интересна, едноставна за учење и лесна за ...

Read More »

Истрајноста и моќната концентрација на Дражен Петровиќ

После анализата на еден индивидуален шутерски тренинг на феноменалниот Дражен Петровиќ, неговиот тренинг може да се опише со следната содржина. Неговиот шаблон на тренинг изгледал вака: дриблинг и продор со полагање на кош и постигнување на 50 кошеви, потоа 20 ...

Read More »

Иновација во Балканскиот ракомет пред повеќе од 30 години

Денешната најпопуларна одбрана “3-2-1”, одбрана кој за прв пат му се прикажа на светот пред повеќе од 30 години, која што  уште многу држави не научија да ја играат. Оваа одбрана беше креирана од страна на тогашната ју-ракометна школа , ...

Read More »

Основни карактеристики на ракометната игра

Ракометот како спортска игра која има колективна карактеристика има и свои обележја и основни карактеристики  како спортска игра: – индивидуална креативност кај ракометарите – богатство на природни форми на движења – различни движечки структури – динамичност – брзинска максималност – ...

Read More »

Куп на конфедерации

Ракометната игра во последнава деценија на светско ниво има голем подем и станува еден од нај спектакуларните и нај атрактивните спортови. Но сепак овој спорт го следи и еден натпреварувачки “пренатрупан“ распоред кои доста влијае на здравјето на ракометарите. Па ...

Read More »