Home / Колективни спортови (page 5)

Колективни спортови

За ракометниот голман

Често пати се создаваат погрешни ставови и мислења за голманот во ракометната игра. За нив се вели дека стојат без потреба и дека секој би можел да биде голман и дека добрата одбрана е само нивна добра среќа. Тоа е ...

Read More »

Спортската рекреација во функција на здравјето

Во секојдневната трка по работа и заработувачка се излагаме на прекумерни нервно – емоционални напрегања.При тоа се повеќе ги запоставуваме основните потреби на нашиот организам : јадеме нередовно и често премногу обилно , малку спиеме , недоволно се одмараме , ...

Read More »

Формација 4-4-2

Формациите во фудбалот се метод за поставување на играчите на теренот со цел да му се овозможи на тимот да игра во согласност со претходно договорени тактики. Може да се употребат различни формации во зависност од тоа дали тимот сака ...

Read More »

Позиции во кошаркарската игра

Кошарката е тимски спорт во кој пет играчи од два различни тимови се обидуваат да постигнат што повеќе поени преку давање кош, односно преку уфрлање на топката низ хоризонтален обрач, на височина од 3 метра. Од едната страна на теренот ...

Read More »

Ракометот како спортска активност

Ракометот е интермитентна спортска активност во која првенствено се користи аеробен метаболизам со интервални активности од висок интензитет, а каде на големо имаме појава на анаеробен метаболизам. Интензитетот на активностите се намалува од првото до второто полувреме , што сугерира ...

Read More »

За одбојката …

Одбојката е колективен спорт кој се игра на таков начин што две екипи, одвоени со висока мрежа, ја префрлуваат топката преку мрежата до противничката екипа. По сервирањето од страна на едната екипа, играчите од другата екипа имаат право до трипати ...

Read More »

Едукативен состанок за тренери во Велес

Селекторот на А репрезентацијата на Македонија, Бошко Ѓуровски заедно со координаторот на младинските селекции, Зоран Стратев и грасруд координаторот, Бојан Марковски го реализираа првиот од серијата едукативни семинари за тренери во фудбалските региони низ државата. На едукативниот состанок во Велес ...

Read More »

Зонска одбрана во ракомет 5-1 и 4-2

Покрај зоната 3-2-1 која што ја презентиравме порано на нашиот сај во овој прилог ви ги преставувам уште две зони на одбрана кои се користат во ракометната игра како ТЕ-ТА варијанти, а тоа се: Одбрана 5-1: Предноста на ова покривање ...

Read More »

ТОП 25 ракометни трансфери

Летото 2013 ќе биде запомнето како најинтересно  на европскиот  ракометен пазар. Многу големи играчи ги променија своите клубови помегу двете сезони и тоа од повќе причини. Атлетико Мадрид, Симос Копер и Чеховски Медведи банкротираа, а како нови ракометни сили се ...

Read More »

Историскиот развој на фудбалот

Историјата на фудбалот е релативно долга , а   корените на  фудбалот  може да се најдат и во античка Грција, независно од постоењето во старовековната Кина , па се до почетокот на модерниот период на Италија. Сепак, 26 октомври  1863 година ...

Read More »