Home / Колективни спортови / Одбојка / Одбивање со подлактица

Одбивање со подлактица

При одбивањето со подлактица, положбата на нозете и телото кај овој вид на одбивање е ист како и кај одбивањето со прсти со две раце. Можеби расчекорот е малку поширок. Рацете се спуштени и потполни испружени, а дланките свиени така да создаваат една целина. Прифакањето на топката се прати со целото тело. Овој вид на одбивање се применува во најголем број на случаеви кога имаме прием на сервисот. Денешната современа одбојка овој вид на одбивање на топка го прифаќа како основен начин на одбивање и се користи во игра во повеќе од 90 % на ситуации. Иако изгледа едноставно тој е најтежок елемент затоа што покрај добрата и правлна техника, потреб на е и голема концентрација, чуствување на просторот, смиреност, прецизност и брзина.
При прием на топка се појавубва и одбивање со обичен чекан во паѓање. Обивањето е во тоа што топката ниско паѓа и ученикот мора да направи голем исчекор кон топката во лево или во десно во зависност од каде доага топката. Едната нога на ученикот е свиткана во коленото, а другата е испружена. После одбивањето на топката ученикот преминува во фаза на повалка, а потоа во колут назад. Кај овој елемент главата е секогаш ниско под топкат, а и телотот е многу ниско. Овој елемент е многу често користен во одбојкарската игра.

 

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu