Rockportov тест

Задача:
–    да се одреди VO2 max

Средства за реализација на тестот:
–    атлетска патека
–    штоперка

 

Постапка:
–    да се измери телесната тежина на спортистот (испитаникот)
–    одење со голем  интензитет со должина од 1609 метри – 1 милја (не трчање)
–    бележење на времето за кое испитаникот го поминал споменатото растојание (1609 м.)
–    после одењето потребно е на испитаникот да му се измери пулсот
–    одредување на VO2 со внесување во формула: возраст, пол, тежина, пулс и време

Резултат
:
132, 853 – (0,16918 x ) – (0,3877 x ВО) + 6,315 – (3,2649 x ВР) – (0,1565 x СФ) [1].

Забелешка:
Овој тест се користи во ситуации кога не сакаме да извршиме оптеретување на спортистите со други аеробни трчања и за спортисти кои се опоравуваат од повреди.  

[1]. – телесна тежина во кг. ВО – возраст, години ; ВР – време ; СФ – срцева фрекфенција

 

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu