Овесните снегулки се бавно согорувачки јаглехидрати кои обезбедуваат долготрајна и стабилна енергија, која нема да “капитулираат”, а потоа да предизвика пад на нивоата на инсулинот, а нема да доведе дури и до акумулација на масти. Oвесните снегулки би требало да бидат почесто застапени во исхраната на сите луѓе, а не само кај спортистите. Тие имаат позитивно влијание врз холестеролот, крвниот притисок и шеќерот во крвта. Антиоксидантите од овесните снегулки го намалуваат холестеролот така што се намалува способноста на крвните клетки да бидат залепена на ѕидовите на артериите, а со тоа не се дозволува крвните клетки да формираат наслаги со што се намалува внатрешениот дијаметар на крвните садови , а со тоа се доведува и до создавање на здрави крвни садови. Тие, исто така го подобруваат варењето на храната , имаат корисен ефект на дигестивниот тракт и обезбедуваат заштита на дебелото црево. Овесните снегулки се богати со витамин Б комплекс, витамин Е и минерали како што се калциум, железо, магнезиум, цинк и селен . Овесните житарки содржат богатство од јаглехидрати, кој произведуваат слуз гликан кој придонесува за подобра сварливост на храната во желудникот и дигестивниот тракт . Овесните влакна кои се поврзуваат со водата во стомакот овозможуваат ние да остануваме задоволни и подолготрајно сити, што епричина да многу луге ги консумираат овесните снегулки само за доручек. Со додаток на whey протеин од сурутка и малку цимет може да се добие извонредно здрав и вкусен оброк.
проф. Ангелче Гушев