Home / Колективни спортови / Одбојка / Одбивање во паѓање

Одбивање во паѓање

Овој тип на одбивање на топка е ОДБИВАЊЕ СО ОБИЧЕН ЧЕКАН ВО ПАГАЊЕ.Обивањето е во тоа што топката ниско паѓа и ученикот мора да направи голем исчекор кон топката во лево или во десно во зависност од каде доага топката. Едната нога на ученикот е свиткана во коленото, а другата е испружена. После одбивањето на топката ученикот преминува во фаза на повалка, а потоа во колут назад. Кај овој елемент главата е секогаш ниско под топкат, а и телотот е многу ниско. Овој елемент е многу често користен во одбојкарската игра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*