Home / Колективни спортови / Одбојка / Одбивање со една рака во страна

Одбивање со една рака во страна

Обивањето на топка со една рака се користи кога имаме одбивање на неочекувани и изненадувачки топки  (топки кои се одбиле од блок и неправилно пагаат, потоа топки кои се поодалечно удрени и за нив неможе да се користи чекан или одбивање со прсти.  Овие топки учениците ги удират со подлактицата и тоа со внатрешната страна на дланката, а се случува и со рамото. Ако топката доага од десна страна тогаш се исчекорува во десно во низок став, а левата нога е испружена или обратно ако е од лева страна. Кога топката треба да се испрати силно тогаш се одбива со шаката во движење.

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu