Home / Колективни спортови / Одбојка / Одбивање со една рака во паѓање

Одбивање со една рака во паѓање

Обивањето на ваков вид на топка се користи кога топките се воглавно кратки и  ниски и неможат на никој друг начин на се одбијат. Одбивањето учениците го прават  на следниот начин и тоа: исчекоруваат со десна нога напред, ако е поблиску до десно или  пак со лева ако е поблиску до левата сртана. Спротивната нога е испружена, но и раката е максимално испружена.  Во однос на топката се користи испружена дланка или тупаница. Топката обично се удира силно нагоре за да може соиграчот да ја искористи за напад. Ваков вид на одбивањесе користи обично кога спротивната екипа користи “кувани” топки или топки  одбиени од блок

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu