Home / Спортски настани / Спортски настани / ЛОИ Лондон 2012 … низ бројки

ЛОИ Лондон 2012 … низ бројки

На ЛОИ Лондон 2012 ќе настапат 10.490 спортисти. Во однос на Пекинг каде имаше 28 спортови, во Лондон се изоставени два спорта и тоа безбол и софтбол. Свои преставници  испраќаат дури 204 земји. ЛОИ Лондон 2012 се триесети по ред и се чини дека ќе бидат едни од нај спектакуларните до сега. По бројност на спортисти се позади ЛОИ во Пекинг 2008. Имајќи во предвид дека летните олимписки игри се доста комерцијални, треба да се напомене дека во овие ЛОИ Лондон 2012 вложено е 11,6 милијарди евра. Се очекува во  Лондон да има  доаѓање на околу 2 милиони туристи.  До денес се продадени 11 милиони влезници, 12.875 километри помина олимпискиот оган,  70.000 волонтери ќе работат на ЛОИ Лондон 2012, 24.000 редари ќе спречуваат непријатни ситуации на ЛОИ Лондон 2012, 20.000 акредитирани новинари, 7.500 ангажирани војници, 5.000 спортисти ќе бидат подложни на допиг тестирања.

Превземено од www.24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu