Диетални сокови

Научниците од медицинскиот универзитет од Мајами пронашле врска помеѓу потрошувачката и консумирањето на  безалкохолни диетални  пијалоци и срцев напад и мозочен удар! Во текот на девет години, истражувачите прателе 2500 испитаници и откриле дека оние кои пијат диетални безалкохолни пијалаци секој дневно, се 48 % повеќе склони кон срцев удар или мозочен удар, па дури и умираат за нив од оние кои ретко користат  безалкохолни диетални пијалоци. До крајот на студијата 212 лица доживеале  мозочен удари, 149 испитаници срцеви напади и 338 починале од васкуларни болести. Недостаток на оваа студија е тоа што од  испитаниците се барало само за нивната навика за пиење сок еднаш во текот на спроведувањето на истражувањето. Своите навики може да се менувале во секое време а со тоа не се одредите точните детали за видовите на пијалаци, кои се пиеани – постојат разлики меѓу брендовите, боите и засладувачите,а  кои можат да влијаат на резултатите. “Треба да се погледне она што луѓето го консумираат  во целина. На пример, оние кои го намалувале бројот на калори со пиење диетални безалкохолни пијалаци може да има нездраво навики во исхраната, консумираат повеќе масти и сол, а тоа не  беше снимено прашалник кој се користеше”, рече д-р Philip Gorelick., директор на невролошки истражувања на Универзитетот во Илиноис.
Сепак, не заборавајте да бидете внимателени на  она што го пиете  и неговото  количество?

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu