Home / Колективни спортови / Ракомет / Блокирање на удари на гол

Блокирање на удари на гол

Ставовите во одбрана со блокирање на удари на гол (шут) се појавува како два вида и тоа како паралелен (стопалата се паралелно поставени)  и дијагонален (стопајата се дијагонално поставени и се наогаат во исчекор). Кај споменатите ставови растојанието помеѓу стопалата треба да биде околу 40 см. Положбата на рацете треба да бидат благо рашире-ниво висина на рамениците со мало наведнување на телото. Потпирањето  и тежината на телото е на предните делови од стоплата и предната ногасо напната мускулатура во колениците и колковите. Од основниот став, играчот треба да испадне во одбрана и да го оневозможи неговиот удар на голи тоа со правовремено излегување директно на нагачкиот играч и тоа во моментот кога кон се врши прием на топката, со акцент на фаќање на неговите лактови. Додека пак за оневозможување на ударот на гол, бековите користат блокирање со една или две раце, така што дланките се што поблиску до топката при блокирањето. Целосната подготовка за обуката на ставовите во одбрана и бликирањето на удари на гол, можете да ги симнете тука.

 

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu