Како што кажуваат нивните имиња, антиоксидантите се супстанции кои се способни да се спротивстават на штетните ефекти на физиолошки процес на оксидација во животинско ткиво. Антиоксидансите се хранливи материи (витамини и минерали) и ензими (протеини во вашето тело, кои учествуваат во хемиски реакции). Антиоксидансите го блокира процесот на оксидација и ги неутрализираат слободните радикали. При тоа, на антиоксидансите самите стануваат оксидираат. Тоа е причината зошто ние е потребен постојан извор на антиоксидансите. Храната е дефинитивно најдобриот начин да се за да се внесат доволно антиоксиданси. На прво место, треба да имаме висок внес на овошје и зеленчук. Витамин Е се наоѓа во ореви, кикириките, бадемите, семките, маслинките, авокадото, црниот дроб, пченицата и лиснато зелен зеленчук. За добар извор на витамин Ц – треба да се обрне внимание на портокалите, грејпфрутот, брокула, зелено лиснат зеленчук, домати, пиперки, компири, дињи и јагоди. Познати извори на бета каротен се диња, манго, папаја, тиква, пиперки, спанаќ, кајсии, слатки компири. Селен може да се најде во морска храна, говедско, свинско, пилешко месо, бразилски ореви, интегрален ориз и леб од цели житни зрна.
проф. Ангелче Гушев