Home / Видео / Спортско гимнастички легенди

Спортско гимнастички легенди

Nadia-Comaneci-4-Profile-resizeВо 1961 година е родена една од најголемите спортско  гимнастички легенди – Надја Команечи. Нејзиниот прв настап на  Олимписките игри во Монтреал е еден од највпечатливите случувања воопшто  во историјата на овој спорт, а особено на ЛОИ Монтреал 1976. Таа тогаш имаше само 14 години.   Нејзината вежба на двовисински разбој беше извежбана совршено, за што добива чиста десетка. Во текот на натпреварите  во спортска гимнастика на ЛОИ Монтреал 1976 Надја команечи остварува  вкупно седум чисти 10,00 на различни гимнастички спарави. Доста интересно за неа е,  кога семафорот во спортската сала не може  да ја покаже оценка 10,00 (највеќе можело да се регистрира 9,99) па кога Надја ја напуштила справата и го погледна семафорот  на него било испишано 1.00, со што беше доста разочарана. После некое време сватила всусшност за што станува збор.

На отварањето на ЛОИ во  Атланта во 1996 година лесно потрчуваше и  со гордост влезе на 1000_Leon_Stukelj_floorОлимпискиот стадион,  а тоа е Леон Штукељ роден 12.11.1898, а почина  на 8.11.1999. Во на ЛОИ Атланта имаше 98 години и беше  нај стариот жив носител на олиписки медали. Има освоено  6 ок кои се три златни. Учествувал на ЛОИ од Париз 1924  до Берлин 1936.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu