Home / Стручни Теми / Спортот како социјален лепак

Спортот како социјален лепак

%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b82Спортот преставува форма на културна коминукација помеѓу луѓето (спортистите), земјите и заедниците. На внатрешен план спортот има не така мало влијание, тој делува во определена насока, било во позитивна, било во негативна, а Владите (властодршците) многу мудро го користат како форма на “социјален лепак“ кои ги поврзува луѓето и во нив создаваат чуство на зедништво.

 

 

Цитат превеземен од: Џозеф Макгвајер, британски професор по социологија на спортот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*