Home / Стручни Теми

Стручни Теми

Правилен тренажен процес – превенција од спортски повреди

Runner leaving starting blocks with ekg printout behind За еден тренажен процес да е адекватен тој треба да ја има следните карактеристика и тоа – превенција на спортски повреди. Таа превенцја на тренажниот процес се дели на: ПРИМАРНА ПРЕВЕНЦИЈА – ...

Read More »

Mониторирање на срцевата фреквенција

Срцевата фрекфенција (СФ) се користи како стандард и добар индикатор  за интензитетот на вежбањето. Тука постои линеарна зависност помеѓу срцевата фрекфенција  и инензитетот на физичко оптоварување. За користењето на срцевата фрекфенција и нејзиното мерење и методите на сметање како индикатор ...

Read More »

Науката во училишниот спорт

Покрај организацијата на натпреварувања од училишно, општинско, зонско, регионално до државно ниво во 20-ина спортови во кои годишно учествуваат над 50 илјади ученици, Федерацијата на училишен спорт на Македонија започна со примена на современи научни сознанија во училишниот спорт. Во ...

Read More »

Планирање и реализација на активности во рамките на извидничката организација

Во изминатите неколку години пред студентите на ФОН Универзитетот беше презентирана работата на извидничката организација во Македонија. Пред студентите беше презентирано и планирањето и реализацијата на активностите во рамките на извидничката организација. Но сепак оваа презентација е корисна да истата ...

Read More »

Здрава храна и спорт за правилен раст и развој

Во рамките на оваа статија Здружението Центар за Кинезиологија Велес Ви ги претставува ставовите за спојот помегу здравата храна и спортот за правилен рас и развој. Презентацијата можете да ја видите тука: https://kineziologija.mk/wp-content/uploads/2019/10/Zdrava-hrana-i-sport.pdf м-р Ангелче Гушев

Read More »

Работилница на тема: “Фер игра во спортот“

Во рамките на активностите на Локален  совет за превенција на детско  престапнишво на Општина Велес , на 16.4.2019 год. (вторник) во ССОУ “Коле Неделковски“ се организираше работилница на тема “Фер игра во спортот“. Работилницата беше реализирана од страна на Катерина ...

Read More »

Улогата на хаштагот во промоција на кинезиолошките активности

Што се хаштагови, за што служат и како да ја користат својата “сила” на социјалните мрежи?Што се хаштагови? Една од дефинициите за хаштагот е дека тоа се зборови или фрази со претходен поставен знак т.н. тараба (#). Улогата на хаштагот ...

Read More »

Можности за опоравување на спортистите

Пратејќи ги современите трендови на кинезиолошката технологија во врвниот спорт, а земајќи ја во предвид здравствената состојба на спортистите од големите оптоварувања кои ги предизвикува врвниот спорт, треба во целост да се води грижа за брзо опоравување на спортистите и ...

Read More »

Спортот во современиот свет

Значајна социолошка промена која се однесува на односот кон спортот, која денес во голема мера е насочена кон задоволувањето на потребата за лична или колективна афирмација. Од елементарната (не)можност да се учествува во одреден спорт, преку мотото на Кубертен „Важно ...

Read More »

Состав на крвта

Составот на крвната слика може во целост да открие што најповеќе му треба на вашиот организам. Недостатокот на железото е доста чест пример кај спортистите, а преку анализата на составот на крвта можеме  со сигурност да утврдиме дали сте анемични ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu