Home / Спортски настани / Спортски настани / Создавањето на спортскиот бренд “Адидас“

Создавањето на спортскиот бренд “Адидас“

Adidas_logoАдолф  Даслер  по неговото враќање од Првата светска војна започнува со изработка  на сопствена спортска облека и спортски патики во неговиот роден град Херзонгенаурах (Herzogenaurach),  Баварија.  Во 1924 на неговото  правење и изработка на на спортски патики се  придружува  и неговиот  брат Рудолф  Даслер  со кого истата година ја основал компанијата Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Спортска опрема на браќата Даслер). За време на Олимпијадата во  1928 нивната компанија опремена неколку спортисти. После ова  доаѓа до силен развој на компанијата, особено откако тие  ќе ги креираат и  направат  спортските патики  за Џеси Овенс  за  Берлинските  Олимписките игри во 1936. година. Во 1948 година поради  несогласување на  браќа Даслер , Руди Даслер ја  основана  компанијата “Пума“, а  Адолф останува во Gebrüder Dassler Schuhfabrik . На  18  август во 1949 годи.  Адолф Даслер  го менува името на компанијата во “Адидас“. Името на компанијата “Адидас“ го има креирано по сопствениот прекар и сопственото презиме како  нејзин основач  Ади (Ади надимак од  неговото име Адолф) и Дас (првите три букви од неговото презимето Даслер).  Адолф Даслер  е роден на 3 ноември 1900 година.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu