Home / Стручни Теми / Природни против воспалителни материи

Природни против воспалителни материи

IbuprofenПриродните против воспалителни намирници/материи  како што се бромелаин (ензим во ананасот), папаин (ензим во папајата), куркума, рузмарин, ѓумбир и кора од бела врба (салицин) и многу други се сигурен начин да го намалите воспалението и болката која настанува после тренинг. Овие намирници/ материи можете да ги користите пред и после тренингот или натпреварот или физичката активност која ја имате планирано. Ризиците кои настануваат од овие намирници/ материи се многу минимални во однос на долгорочното користење на ибупрофен или ацетаминофен или слични против воспалителни лекарства кои имаат докажано штетно влијание по здравјето на спортистот.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*