Home / Спортски настани / Вардарска регата “Гемиџии“ по седумнаесети пат

Вардарска регата “Гемиџии“ по седумнаесети пат

20404_10205873152161361_4214072442691314359_nНајзначаен дел е од оваа манифестација е гемијата која претставува врска на сегашноста со минатото. На гемијата константно ќе има најмалку шест луѓе кои треба да ги претставуваат Гемиџиите и велешките трговци. Гемијата по рeката Вардар ќе биде придружуванa  од десет гумени чамци и логистичка поддршка од копно.  Оживувајќи го минатото, организациониот одбор  се залага за опстојување и одржување на Вардарската регата. Секоја година велешките Гемиџии да  тргаат по патот на нивните предци. Оваа година регатата е дел од програмата на Велес град на културата 2015.

Програма на Вардарска регата “Гемиџии“ 2015

ПРВ ДЕН – (четврток) 25.6.2015
Старт на регатата од Логорот кај Мало мовче во центарот на градот
Ручек и одмор кај фариката за вештачко губриво ХИВ
Пристигнување во Стоби – Општина Градско и ноќевање во НАТО кампот Стрела 1 во Пепелиште

ВТОР ДЕН – (петок) 26.6.2015
Поагање од НАТО кампот Стрела 1 во Пепелиште
Ручек во близина на Неготино
Вечера и нокевање во Демир Капија

ТРЕТ ДЕН – (сабота) 27.6.2015
Поагање од Демир Капија
Ручек кај Градец
Вечера и нокевање (логорување) кај Марвинци

ЧЕТВРТ ДЕН – (недела) 28.6.2015
Поагање од Марвинци
Пристигнување кај мотелот во Гевгелија и ручек и средба со граѓаните на Гевгелија и
Затварање на Вардарската регата Гемиџии 2015.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu