Home / Стручни Теми / Предизвикување на дебелината

Предизвикување на дебелината

u6nnqfzlДебелината од храната може да биде предизвикана од анксиозност, стрес и депресија. Науката докажала и дефинирала шест типови на дебелина предизвикани од различни фактори. Проверете во која група припаѓате, но и како да го решите проблемот.

1.    ДЕБЕЛИНА ОД ХРАНА
Овој тип на дебелина е најзастапен во светот. Настанува со прекумерно внесување на хранливи продукти и шеќери. За да би се решил овој проблем треба да се редуција храната и вежбање – најмалку 30 минути на ден.
2.    ДЕБЕЛИНА “НЕРВОЗЕН СТОМАК“
Овој тип на дебелина е предизвикан од анксиозност, стрес и депресија. Луѓето кои ја имаат оваа дебелина обично практикуваат често внесување на слатки производи. Најважно е да ја контролирате својата анксиозност со физичка активност која што воедно ќе ве ослободи од стресот.
3.    ГЛУТЕНСКА ДЕБЕЛИНА
Воглавно присутна кај женските единки  во време на адолесценција, менопауза и кај личности со хормонски дисбаланс. Многу е важно да се избегнува долго седење, пушење, алкохол, а да се практикува вежбање со тегови и дополнителна физичка активност
4.    АТЕРОГЕНИЧНО – МЕТАБОЛИЧКА ДЕБЕЛИНА  
Луѓето со стомак кои честопати се како надуен балон, честопати ги акумулираат своите масти во стомачниот дел од телото. Погодени се лицата кои консумираат алкохол, оние кои имаат проблем со дишењето или  патат по нешто …
5.    ДЕБЕЛИНА ОД ВЕНСКА ЦИРКУЛАЦИЈА
Ова е претежно наследена генетска дебелина. Настанува во текот на бременоста и кај лица на кои има отекуваат нозете. Суштинско решение кај овој тип на дебелина е физичката активност од типот на трчање или пак качување по скалила.
6.    ДБЕЛИНА ОД НЕАКТИВНОСТ
Тип на дебелина која ги погодува деловите од телото кои во минатото биле доста активни односно се работени вежби и тренинзи за тие делови. Клуч за елиминирање на овој тип на дебелина е не дозволување на долги периоди без храна, затоа што таа може да го забрза метаболизмот и побрзо да се согоруваат внесените масти.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*