Home / Кондициска подготовка / Кондициска подготовка / Тестови за проценка на експлозивната сила

Тестови за проценка на експлозивната сила

Тестовите се средство за прибирање на информации со чија помош може да се планираат идните активности и врз основа на кој се носат одлуки. Тестовите се неопходни при програмирањето на тренажниот процес и контролата на учениците и спортистите при реализација на одредена програма. Без редовни тестирања на кондициската подготвеност тешко може да се управува со тренажниот процес.

 

Тест бр. 1  30 МЕТРИ СПРИНТ

Цел на тестот:

-да се одреди забрзувањето (експлозивна сила)

-да се одреди максималната брзина на трчање

-да се процени брзината на реакција

Средства за реализација на тестот:

– рамна, сува, тревната подлога со должина од 30 метри

– опрема за мерење на време

– два чуња

Постапка на реализација:

– ги поставуваме двата чуња на растојание од 30 метри

– испитаникот ја завзема стартната положба пред првиот чуњ (може низок, а може и висок старт. За сите испитаници се користи еден вид на стартна позиција)

на даден сигнал се истрчуваат 30 метри  со максимална брзина

– се мери времето

– следи одмор до потполно опоравување од напрегањата

– тестот се повторува 3 пати

– се евидентира најдобриот резултат

Години на возраст

Време

9

6,28

10

5,52

11

5,23

12

5,12

13

4,71

14

4,65

15

4,45

16

4,33

17

4,30

18 и повеќе

4,28

 

Тест бр. 2 СКОК ОД МЕСТО ВО ДАЛЕЧИНА

Цел:

мерење на експлозивна сила

Средства за реализација на тестот:

– рамна, сува, тревната подлога со должина од 4 до 5 метри

– мерна лента

Постапка на реализација:

– испитаникот стои на означеното место со раширени нозе

– колениците се свиени, замавнуваме со рацете за да обезбедиме што подолг скок

– скокаме и доскокнуваме со обете нозе

– тестот се реализира три пати

Тест: Скок од место во далечина

Оценка:

Лошо

Под просек

Просечно

Добро

Одлично

Должина:

<2,0 м

2,3 м

2,5 м

2,7 м

3,0 м

 

Тест бр. 3 СКОК ВО ВИСОЧИНА

Цел:

– мерење на експлозивна сила

Средства за реализација на тестот:

– висок ѕид, столб

– креда, маркер

– мерна лента

Постапка на реализација:

ја подигнуваме раката која што е поблиска до ѕидот,  а стопалата се на подот. Ја запишуваме оваа висина

ги свиваме колената, замавнуваме со рацете и скокаме во вис што е можно по високо

– во највисоката точка на дланката или пак прстите удираме на ѕидот

– се мери разликата на одбележаната висина

– тестот се реализира три пати


Тест: Скок во височина

Оценка

Лошо

Под просек

Просечно

Добро

Одлично

Висина

<46 см

50 см

55 см

60 см

>65 см

 

Висината на скокот може да биде пресметана и во сила, според следната формула:

сила = телесна тежина x  4,9  x висина на скок во m²

 

 

 

проф. Ангелче Гушев

Тестовите се средство за прибирање на информации со чија помош може да се планираат идните активности и врз основа на кој се носат одлуки. Тестовите се неопходни при програмирањето на тренажниот процес и контролата на учениците и спортистите при реализација на одредена програма. Без редовни тестирања на кондициската подготвеност тешко може да се управува со тренажниот процес.

Тест бр. 1 30 МЕТРИ СПРИНТ

Цел на тестот:

да се одреди забрзувањето (експлозивна сила)

да се одреди максималната брзина на трчање

да се процени брзината на реакција

Средства за реализација на тестот:

рамна, сува, тревната подлога со должина од 30 метри

опрема за мерење на време

два чуња

Постапка на реализација:

ги поставуваме двата чуња на растојание од 30 метри

испитаникот ја завзема стартната положба пред првиот чуњ (може низок, а може и висок старт. За сите испитаници се користи еден вид на стартна позиција)

на даден сигнал се истрчуваат 30 метри со максимална брзина

се мери времето

следи одмор до потполно опоравување од напрегањата

тестот се повторува 3 пати

се евидентира најдобриот резултат

Години на возраст

Време

9

6,28

10

5,52

11

5,23

12

5,12

13

4,71

14

4,65

15

4,45

16

4,33

17

4,30

18 и повеќе

4,28

Тест бр. 2 СКОК ОД МЕСТО ВО ДАЛЕЧИНА

Цел:

мерење на експлозивна сила

Средства за реализација на тестот:

рамна, сува, тревната подлога со должина од 4 до 5 метри

мерна лента

Постапка на реализација:

испитаникот стои на означеното место со раширени нозе

колениците се свиени, замавнуваме со рацете за да обезбедиме што подолг скок

скокаме и доскокнуваме со обете нозе

тестот се реализира три пати

Тест: Скок од место во далечина

Оценка:

Лошо

Под просек

Просечно

Добро

Одлично

Должина:

<2,0 м

2,3 м

2,5 м

2,7 м

3,0 м

Тест бр. 3 СКОК ВО ВИСОЧИНА

Цел:

мерење на експлозивна сила

Средства за реализација на тестот:

висок ѕид, столб

креда, маркер

мерна лента

Постапка на реализација:

ја подигнуваме раката која што е поблиска до ѕидот, а стопалата се на подот. Ја запишуваме оваа висина

ги свиваме колената, замавнуваме со рацете и скокаме во вис што е можно по високо

во највисоката точка на дланката или пак прстите удираме на ѕидот

се мери разликата на одбележаната висина

тестот се реализира три пати

Тест: Скок во височина

Оценка

Лошо

Под просек

Просечно

Добро

Одлично

Висина

<46 см

50 см

55 см

60 см

>65 см

Висината на скокот може да биде пресметана и во сила, според следната формула:

Сила = телесна тежина x  4,9  x висина на скок во m²

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu