Морска храна и риба

Морската  храна и риба се вројува  во  група на храна која содржи омега-3 масни киселини, лесно сварлива протеини и висока содржина на ретки минерали, особено јод и селен. Препорачливо е површинска  синта риби (сардини), а тоа  храна која е убава и здрава, а таа се  храни  со планктон . Народите на медитеранскиот брег имаат помалку дегенеративни болести, а тоа се припишува на еден специфичен вид на исхрана (риба, маслиново масло, вино). Типични за риби се лосос, туна, сардини и харинга, кои содржат омега-3 масни киселини. Што е помрсна рибата, таа има повеќе здрави омега-3 масни киселини. Како и за подготовка, најздравите риби да се подготвуваат  на скара без дополнителни масти, па таа ќе го објави својот сопствен сок и масти. За подготовка рибата се премачкива со слој од маслиново масло кое е помешано со  рузмарин. За време на готвење и печење, рибата поминува без значајни промени во нејзината структурата и  квалитет  на рибното “месо”. Јадењето риба се препорачува најмалку 2 пати неделно. За жал, македонците  се лоши потрошувачи на месо од риба во Европа (околу четири фунти годишно по глава на жител) и покрај големите количини на риба која доаѓа во државата. Пред  готвењето на  риба на скара,многу е  важно рибата да се  исуши со сува крпа и ако е можно да се  протрие  со лимон  но само пред печењето. Со тоа значително ќе се намали  задржувањето на рибата на решетката за печење. За време на печење на риба се врти само еднаш. Во рибата има многу калциум, така штопрепорачливе е малите риби  (сардини) да се јадат   со коски. Месо од риба е најдобар природен извор на јод и минерални кои се од суштинско значење за синтеза на тироидните хормони. Очите на риба ја преставуват нејзината свежина. Матнината во очите на рибата  и сиво-кафеава жабри се знак дека рибита не е свежа. Со едно притиснување на риба не треба да биде мека (кашава) .

Грдобина печена и зготвена во бело вино
СОСТАВ: (за 6 особи ) грдобина до 2 кг, килограми компири, 500г кромид, 1/2 чаша маслиново масло, лук, магдонос, домати, бело вино, ловоров лист, сол, бибер. Исечете го компирот и кромидот  и   малку ги пропржите. Наредете ги во сад за печење подмачкан со малку маслиново масло, посипете со лук и магдонос и наредете ги излупени домати. Потоа  ставете ги сите исчистени гробини, потоа  додадете ловоров лист и ставете ги да се готват во рерна додавајќи му бело вино.

 

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*