Home / Исхрана на спортистите (page 5)

Исхрана на спортистите

Кофеинот и физичката активност

Улогата на кофеинот во однос на спортистите е контроверзна. Повеќето од податоците се контрадикторни, но има некои работи со кои истражувачите се на едно мислење. На пример: кофеинот не помага при вежби со висок интензитет (спринт), но ја подобрува продуктивноста ...

Read More »

Магнезиумот како суплемент

Магнезиумот заедно со калиумот, калциумот и натриумот се основните елементи неопходни за правилно функционирање на организмот на човекот. Вашето тело не го произведува овој важен минерал. Поради тоа, потребно е секојдневно да консумирате храна, богата со магнезиум. Повеќето јаткасти плодови ...

Read More »

Весело друштво шумски плодови

Се наогате во шума на прошетка, планинарите, се движите низ предел недопрен од човековата рака. Околу вас имате едно големо друштво шумски плодови кои ги имате на дофата на вашата рака. Друштво кое што ќе ви го подобри здравјето, друштво ...

Read More »

Коренот наречен ѓумбир

Ѓумбирот е многу популарно коренесто растение со примена во кујната, но и во медицината. Коренот и денес наоѓа свое место во традиционалните индиска и кинеска медицина, поради уникатниот состав на фито-хемикалии, за кои се знае дека имаат превентивни и лековити ...

Read More »

Време е за костени

Никој не може да му оддолее на примамливиот мирис на печените костени кој се шири низ улиците уште од 16 век. Станува збор за драгоцено овошје, чија двојна обвивка го штити од пропаѓање. Костенот е овошје со голема калорична вредност, ...

Read More »

Витамин К – поддршка на коскениот систем

Витаминот К се јавува во две основни природни форми – како К1 или филокинон и како K2 или менакинон. Витаминот К е познат и под називот „коагулационен витамин“, бидејќи учествува во коагулацијата (згрутчувањето) на крвта. Долго се сметало дека витаминот ...

Read More »

Суплементација со глутамин

Глутаминот како неесенцијална аминокиселина од неодамна доби заслужна улога во исхраната на бодибилдерите. Не е познато, но глутаминот веќе долго време се употребува кај болните на кои им е потребно болничко лекување поради тешки повреди или при бактериски инфекции. Најновите ...

Read More »

Вашиот организам

Изборот е Ваш, какви “работници“ ќе работат во вашата внатрешност, во вашиот организам, какви “работници“ ќе работат за Вас. Од Вашиот избор ќе зависи вашиот квалитет на живот, од вас ќе зависи вашето здравје, а со тоа и должината на ...

Read More »

Цимет

Зачин кој врши детоксификација, ги оживува ткивата, воедно има и својство на ублажување  болка. Тоје  е ефикасен против  кашлица, го подобрува варењето на храната, го поттикнува потењето. Циметот  има антиоксидативни, антибактериски, антивоспалителни и антиканцерогени  својства . Може да  го намали ...

Read More »

Аронија за баланс во организмот

Црноплодната аронија (Chokeberry) дошла во Европа од источниот дел на Северна Америка. Како храна и лек, аронијата прво почнале да ја употребуваат северноамериканските Индијанци. Тие ги користеле свежите плодови од аронијата како храна, а сушените плодови ги користеле во зима ...

Read More »