Home / Исхрана на спортистите (page 4)

Исхрана на спортистите

Промена на пирамидата на исхрана

Американската асоцијација на нутриционисти установила  дека препорачаната доза на житарици кои се  воведени и преставени во  пирамидата на исхрана, а во која да Ве   потсетиме се  најзастапени –  е  преголем .Taка да  наместо претходните препораки кои беа прикажани во пирамида, ...

Read More »

Храната го лечи органот на кој личи

Дали знаете дека постои врска помеѓу формата на зеленчукот и овошјето и органите на кои помагаат при лечењето и унапредувањето на нивната функција ? Морков Напречниот пресек на морковот личи на човечкото око. Науката докажала дека  морковот го поттикнува дотокот ...

Read More »

Дебелината кај децата

Дебелината кај децата се дефинира како прекумерна телесна маса во однос на телесната висина. За разлика од возрасните, каде е лесно да се измери, за децата постојат таблици на нормални вредности према кои се одредува дали е детето со зголемена ...

Read More »

Манго, крал на овошјето

Мангото е познато како “крал на овошјето”. Тоа е еден од најпопуларните овошјa со неповторлив вкус и арома. Ова е тропски плод и за негова татковина се сметаат рамнините под Хималаите во Индија. Припаѓа на семејство „Anacardiaceae“ во кое се ...

Read More »

Праз – штит на организмот

Празот припаѓа на фамилија на билки како и кромидот и лукот, но има поблаг вкус и мирис. Според нутритивниот состав, тој е сличен на кромидот и лукот, но содржи повеќе белковини, бета-каротин и витамин Ц. Од минерали, празот е богат ...

Read More »

Шипката – магацин полн со витамини

Шипката е трајна грмушка со висина од 2 до 3 метри. Во првата година се појавуваат исправени избои кои во следните години се разгрануваат во многубројни и свенати висечки гранки. Целата грмушка е обрасната со остри боцки кои се свртени ...

Read More »

Помошта на магнезиум хлоридот

Морето е непресушен извор на минерали кои сe особено биорасположливи бидејќи се веќе врзани. Како резултат на ерозијата и седиментацијата на карпите која се одвива на дното на морските површини, минералите се растворени и веќе врзани со другите елементи од ...

Read More »

11 најздрави хранливи намирници

Секој треба да се грижи за своето здравје. Кај вас дома треба да ја имате најздравата храна на светот. Супер храната се состои од одлични состојки кои ви обезбедуваат добро здравје. Во продолжение ви ги преставуваме единаесете најздрави намирници и ...

Read More »

Храна за мирен сон

Добриот сон е тесно поврзан со здравиот начин на живот на секој од нас. Колку повеќе внимание и грижа посветуваме на сонот, толку повеќе придобивките од него ќе бидат поголеми.  Доколку сме одморени и наспани ќе имаме повеќе енергија за ...

Read More »

За здраво срце, одберете го глогот

Глогот (Crataegus oxyacantha) припаѓа на семејството рози од фамилијата rosaceae. Ова наизглед убаво растение може да порасне седум до девет метри висина. Го красат гроздови од бели цветчиња со интензивен мирис. Во лековити цели се користи повеќе од двесте години ...

Read More »