Home / Методика на ФЗО / 50 причини зошто треба децата и младите да се занимаваат со спорт

50 причини зошто треба децата и младите да се занимаваат со спорт

Во продолжение на оваа статија ви ги преставуваме педесете причини зошто родителите треба да ги насочат своите деца да се занимаваат со спорт и кинезиолошки активности

1.Ја зголемува довербата
2.Гради пријателства
3.Го гради карактерот
4.Ја унапредува самодовербата
5.Го унапредува помнењето
6.Ја намалува дебелината
7.Ја развива фелксибилноста
8.Не учи да почитуваме
9.Го подобрува расположението
10.Ја развива креативноста
11.Ја редуцира анксиозноста
12.Го редуцира стресот
13.Ја редуцира депресијата
14.Учи за животни лекции
15.Го промовира FAIR PLAY-от

16.Го подобрува телесниот имиџ
17.Ја зголемува силината на мозокот
18.Го равива фокусот
19.Ја унапредува можноста за носење на одлуки
20.Развива автономија
21.Учи на почитување на авторитети
22.Го подобрува функционирањето на мозокот
23.Го подобрува сонот
24.Ги подобрува академските достигнувања
25.Ја промовира социјалната интеракција
26.Создава јак коскен систем
27.Создава јаки зглобови
28.Помага во контролата на телесната тежина
29.Ги зголемува енергетските нивоа
30.Го зголемува вниманието

31.Го подобрува квалитетот на животот
32.Не учи за правите вредности
33.Ги подобрува когнитивните функции
34.Го унапредува држењето на телото
35.Ја подобрува силината
36.Го подобрува протокот на крвта
37.Ја подобрува телесната кондиција
38.Не учи на тимска работа
39.Го унапредува учењето
40.Го редуцира уморот
41.Го подобрува дишењето
42.Помага во учењето на грешките
43.Ги подобрува рефлексите
44.Помага во остварување на целите
45.Развива стратегии за соочување со стресот
46.Го развива имунолошкиот систем
47.Не учи на победа
48.Не учи како да се носиме со загубата (поразот)
49.Помага да го почуствуваме успехот
50.Децата се играат и забавуваат

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu