Home / Индивидуални спортови / 5 начини како своите деца да ги воведете во светот на ридскиот велосипедизам

5 начини како своите деца да ги воведете во светот на ридскиот велосипедизам

aktivna-obitelj-biciklПремногу сте загрижени за тоа дали вашето дете ќе падне или ќе се повреди додека возите со него. Ви преставувам неколку совети како возењето со вашите деца пред се би било сигурно но и доста забавно

1. Однапред да ја знаете вашата рута за возење
Започнете со позната стаза и немојте премногу да бидете фокусирани на нејзиното завршување. Нека ваша единствена задача и цел биде да возењето го направи вашето дете среќно и исполнето. Прво одредите ја далечината. Нека мерка ви биде пола километар за секоја година (2,5 км. за петгодишно дете). Можете да завршите и за половина час , но сепак можете да додадете продолжено возење по своја слободна проценка.

2. Колку тешко или напорно ?
Поагаме релаксирано. Тешката патека на детето ќе влијае напорно и демотивирачки. Започнете со лесни и рамни патеки, а детето само по себе ќе си ги постави своите предизвици, а Вие барајте од детето да истражува потешки патеки. Дајте им време. Сувите патеки во топлите денови се идеални за возење, но сепак треба да има малку кал за да би било забавно за вашетот дете.

3. Избор на велосипед
Како што знаеме големината на тркалото има своја улога дури и на нај едноставните терени. Тоа би можело да влијае на вашата стрпливост, но бидете свесни дека нивните тркала се помали и нивниот велосипед во некои ситуации е потежок од вашиот . Мерило за големината на детскиот велосипед би требало да биде: 2 години + 12in тркало, 3+ 14in, 4+16in, 5+20in, 7+ 24in, 8+ 26in.

4. Превземето го товарот
Понесете храна која ја сакаат децата, облечете ги удобно, проверете ги гумите, проверете го технички велосипедот. Покрај вода во шише на нивниот велосипед немојде да ги оптеретувате со друг товар.

5. Бидете позитивен
Сите ние како родители можемеда бидеме преамбициозни кон своите деца, терајќи ги на редовно возење и тренирање, истакнувајќи им ги нивните недостаоци и маани. Тоа за децата не е забавно и во даден момент детето би го замразил овој спорт. Бидете кооперативни и стрпливи со своите деца при возењето. Советувајте ги и давајте им упатства пред и за време на возењето . Сето останато ќе ќе дојде како резултат од практичното возење. Вашетот дете после секое возење позитивно ќе ве изненади со неговиот напредокот и ќе ве направи среќен родител.

м-р Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu