100 години МЛАДИ

Девет извидници од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес, во периодот од 10 до 19 август  оваа година учествуваат на 8 Смотра на Сојузот на извидници на Србија која се одржува во Шабац. На оваа смотра се прославува 100 години извидништво на Балканот и смотратат е насловена како 100 години млади. Извидниците од Велес на оваа смотра се наогаат во заеднички логор со извидници од Велс, Словенија, Србија, Црна гора. Смотрата е посетена од околу 4.000 млади од Европа и сите учесници ќе се дружат десет дена реализирајки активности од традиционалното извидништво, мировното образование, креативноста, старите занаети, патеките на предизвик и преживување, спортските активности, активностите на вода,екологија,  служењето на зедницата,духовноста, христијанството, астрономијата. Учеството на оваа смотра треба да нагласиме дека ке биде место каде што велешките извидници ке се стекнат и ке ги осовременат своите извиднички знаења и вештини со што многу подобро ке ја осовременат и популаризираат програмата за работа на велешкиот градски извиднички одред. Во наредните денови следуваат нови информации од најголемиот младински собир во југоисточна Европа.

 

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu