Home / Исхрана на спортистите / Помошта на магнезиум хлоридот

Помошта на магнезиум хлоридот

New PictureМорето е непресушен извор на минерали кои сe особено биорасположливи бидејќи се веќе врзани. Како резултат на ерозијата и седиментацијата на карпите која се одвива на дното на морските површини, минералите се растворени и веќе врзани со другите елементи од морската вода кои ја потенцираат нивната биорасположливост. На тој начин се формираат калциум карбонат, калциум хлорид, магнезиум оксид, магнезиум сулфат, магнезиум хлорид, цинк сулфат, цинк хлорид и други значајни минерали.  Магнезиумот е екстрахиран од морската вода со процес на евапорација. Двете органски форми на магнезиум цитрат и пидолат ја подобруваат активноста. Фрукто-олигосахаридите ја олеснуваат абсорпцијата на магнезиумот.

Кога и зошто се користи:
Заедно со Витамин Б6 учесствува во пренесувањето на нервните импулси. Корисен е при состојби на психички и физички стрес, замор, нерасположение, напнатост, ПМС симптоми, грчеви во мускулите. Сварете еден литар вода и оставете да се излади. Во шише или друг стаклен сад ставете 33 грама магнезиум хлорид, а потоа еден литар зовриена и изладена вода. Затворете го и протресете го шишето. Секогаш така постапувајте. Нема потреба да се чува во фрижидер.

Дневна доза: Големина на мал филџан, во зависност од видот на болеста и возраста на лицето.
1. Магнезиум хлорид повторно ја воспоставува минералната рамнотежа кај пациенти со артроза, поттикнување на функцијата на органите, како што се бубрезите, да лачат “Acidumurikum” (урична киселина).
2. Регулирање на нервите и мускулите и да учествува во преносот на нервните импулси.
3. Магнезиум хлорид е главен фактор во менталната и физичката енергија и ја задржува рамнотежата во механизмот на дејствување и релаксација на мускулите, го спречува мускулниот замор и нивно згрчување, ги зајакнува мускулите, и се препорачува за секој спортист.
4. Магнезиум хлорид е потребен за правилно функционирање на срцето, игра важна улога во многу биолошки процеси.
5. Го подобрува варењето на храната и ви дава енергија, добар антидепресив и анти-стрес агент.
6. Игра најважната улога во регулирањето на телесната температура.
7. Тоа е корисно за превенција на висок холестерол.
8. Ја регулира функцијата на цревата.
9. Игра важна улога во формирање на коските.
10. Игра важна улога во метаболизмот на јаглените хидрати и протеини.
11. Ја намалува количината на масти во крвта, делува против артериосклероза, ја прочистува крвта, ги оживува мозочните клетки, дава и одржува виталност во староста.
12. Спречување на грип.
13. Ја продолжува младоста – виталност.
14. Спречување на дебелината.
15. Го спречува ракот.
16. Спречува артериосклероза.
17. Тоа е одличен лаксатив.
18. Регулира варење на храната.
19. Го ублажува бронхитисот.
20. Спречи смрзнатини.

Дозирање
– Од 10 до 50 години: половина чаша.
– Од 51 до 70 години: една кафена чаша на утро.
– Над 70 години: Една кафена чаша наутро и една чаша во вечерните часови.
Луѓето кои живеат во градовите и се хранат сиромашно поради рафинираната храна, треба да внесуваат малку повеќе магнезиум. За луѓето кои живеат во земјата, дозата може да се намали. Тоа е сигурно дека внесувањето на магнезиум нема да ги реши сите проблеми на нивната болест, но болеста барем делумно ќе се потисне и ќе се врати виталноста. Внесувањето на магнезиум не предизвикува зависност – без страв може да се земе истовремено со други лекови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*