Home / Исхрана на спортистите / Јаболкото како храна

Јаболкото како храна

Едно јаболко содржи 50 калории, 4 гр. растителни влакна и 14 проценти витамин Ц. Јаболката содржат 6 проценти калиум и се одличен извор на флавоноид кој има противвоспалително дејство.
Ги неутрализираат слободните радикали и не дозволуваат да нанесат штета на ќелиите. Две третини од антиоксидантите се наоѓаат во кората, па подобро е да ги јадете нелупени. Јаболката се богати се со пектин кој помага во процесот на варење. Го поттикнуваат создавањето на корисни бактерии во системот за варење и нè штитат од дебелина и гојазност. Го намалуваат и апсорбирањето на холестерол и нè штитат од кардиваскуларни заболувања. Ниската калорична вредност и високите состојки на растителни влакна нè одржуваат сити. Одлични се за ужина!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*