Што е CrossFit ?

women-pic-4CrossFit е спорт на фитнесот кој е базиран на  константна варијација на функционални движења извршени со висок интензитет. Функционални движења се моторички движења на човековото тело кои опфаќаат повеќе зглобови на телото. Тие се природни, ефективни  и практични моторики на човековото тело. Овие движења се исклучително важни бидејќи овозможуваат да човекот може да пренесува голем терет на долги дистанци за кратко време. CrossFit е фитнес програм за снага и кондиција, пред се наменет за армијата, полицијата и нивните специјални единици, професионални спортисти од сите области. Специјалност на CrossFit е спорт  е да не се спцијализираме. Секојдневниот живот, воените и полициските операции и другите спортови се предизвик за целокупниот психофизички капацитет на човековото тело. Специлизираниот тренинг ја нема флексибилноста да го подготвува човековото тело за овие предизвици и најчесто суровата реалност не казнува. CrossFit е дизајниран за секој оној кој е посветен на своето здравје, без разлика на претходното фитнес искуство. CrossFit e формиран врз база на докази. Затоа не го менуваме програмот за постари лица или професионалните борци во борелките вештини. Единствената разлика е во интензитетот.  CrossFit е  тренинг кој е динамичен и секој пат различен. За разлика од секојдневните теретани и вежбањето по денови каде го повторувате еден ист тренинг две, три и повеќе пати неделно, CrossFit  Ви нуди програм каде не се повторуваат тренинзите.  Бидејки  тренинзи многу ретко траат повеке од 45 минути, може да да ги усогласите дури и во најзафатениот распоред на Ваштие секојдневни обврски. CrossFit е фитнес е програм формиран врз база на докази. Докажано е дека резултатите може да се постигнат. Многу луѓе досега имаат постигнато радикални промени во нивото на подобрување на брзината, силата, агилноста, кондицијата и изгледот на нивното тело.

 Примери на crossfit treninga:
“Angie”
100 pull-ups
100 push-up
100 sit-ups
100 squats

“Filthy fifty”
50 Box jump
50 Jumping pull-ups
50 Kettlebell swings
50 steps Walking Lunge
50 Knees to elbows
50 Push press
50 Back extensions
50 Wall ball shots
50 Burpees
50 Double unders

 

проф. Ангелче Гушев

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu