Home / Кондициска подготовка / Што да се јаде после тренингот?

Што да се јаде после тренингот?

trenirajПосле тренингот се започнува со  градење на мускулите, а  тоа ќе се постигне  квалитетно само ако се  внесе  храна која што е соодветна и потребна. Најважно е да се компензира и да се надокнади  гликозата во крвта, затоа што ако го не го  правите тоа вашето тело ќе повлекува енергијата од мускулите. Соодветно на тоа, по тренингот  земете  две лажички мед, а тој ќе го надокнади снабдувањето со енергија и брзо ќе се апсорбира во телото.  Да се обноват  мускулите потребен е  инсулин кој го има во јагленохидратите  и добро е  да се консумираат хранливи материи  што ги содржи во големи количини. По тренингот  можете да се напиете  протеински шејк кои  што ќе ги задоволи потребите на телото за протеини.  За време на тренингот  и после тоа, зедолжително напијте се вода, со што ќе ги надокнадите изгубените  течности и ќе го забрзате доаѓањето на кислородот до мускулите. Треба да  внесете многу витамини Ц и Е кои се најважните витамини, кои ќе  му помогнат на вашето тело да се се регенерира и исчисти себе на штетните состојки.

проф. Ангелче Гушев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*